Ugrás a tartalomra

Az egész világot megrendítette a Notre-Dame pusztulása

2019.04.16
08:50
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
A világ politikusai együttérzésükről biztosítják a franciákat a Notre-Dame-ban keletkezett katasztrófa miatt. Egymás után szólalnak meg a világ vezető politikusai, és érkeznek a felajánlások is.

A Vatikán megrendülten fogadta a tűzvész hírét. Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője kifejezte együttérzését. Mint elmondta, imádkoztak a tűzoltókért, és mindazokért, akik mindent megtettek a drámai helyzet megoldásáért. A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre-Dame székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol - tette hozzá a Gisotti.

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezte ki a francia egyházzal – közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

Theresa May brit miniszterelnök a Twitteren azt írta: Ma este gondolatban a franciákkal vagyok és a mentőszolgálatok tagjaival, akik a szörnyű tűzvész ellen küzdenek a Notre-Dame székesegyházban.

Angela Merkel német kancellár Franciaország és európai kultúránk jelképének jellemezte a katedrálist.

Sokkoló képek Párizsból. Egy városi jelkép, világörökség, s a francia történelem egyik legszebb épülete lángokban áll. Reméljük, hogy senki sem sérült meg - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Az UNESCO Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset - írta a Twitteren Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rövid nyilatkozatában elmondta, percről percre követi az eseményeket, azt, hogyan ejti zsákmányul a tűz a párizsi Notre-Dame székesegyházat, amely – mint írta – az egész emberiség öröksége. A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből – fogalmazott a bizottsági elnök.

Donald Trump amerikai elnök szerint a Notre-Dame Franciaország és az egész európai kultúra jelképe. Rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon – mondta Trump egy Minnesotában rendezett eseményen.

A Notre-Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell – jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője.

Franciaország

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.