Ugrás a tartalomra

Pravoszláv nagypéntek

2019.04.26
07:20
2019.04.26
18:06
Forrás
Vajdaság Ma
Ma tilos dolgozni, mulatozni, az ortodox templomokban nincs mise.

A pravoszláv hívek számára ma van nagypéntek, Krisztus keresztre feszítésének napja. Ilyenkor szigorú böjtöt tartanak, tilos a mulatozás, nem dolgoznak a földeken és a házban sem, egyedül a húsvéti előkészületek engedélyezettek, valamint a tojásfestés. Az élet forrásának tekintett tojást nagycsütörtökön, illetve nagypénteken festik, általában pirosra, amivel később, egyes területek hagyománya szerint a gyerekek arcát megdörzsölik, a háziak megmosdanak abban a vízben, amiben éjszaka a tojásokat tartották. Az ortodox templomokban nem mondanak misét. A liturgia abból áll, hogy részleteket olvasnak fel a szentírásból a nagyhét eseményeiről és Jézus szenvedéséről.

Fotó: Fonet/Szerb Pravoszláv Egyház

Irinej pátriárka mai üzenetében egyebek mellett arról is beszélt, hogy ne csak szeretteinknek és barátainknak, hanem ellenségeinknek is bocsássunk meg.

„Bocsássunk meg mindenkinek a feltámadással és énekeljünk. Krisztus feltámadott a halottak közül, legyőzve a halált, azoknak is életet adva, akik a sírban vannak. Krisztus feltámadott, valóban feltámadott.”

NAGYPÉNTEK
pravoszláv

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.