Ugrás a tartalomra

Tovább erősödik Szerbia és Kína barátsága

2019.04.27
11:26
2019.04.27
17:33
Forrás
Tanjug, Vajdaság Ma
Szerbia és Kína a szerb-kínai kapcsolatok további fejlesztését szolgáló megállapodások aláírásával erősíti a két ország barátságát.

Kínai támogatással épül majd a Preljina és Požega közötti autópálya, valamint kínai befektetők által kezdődik meg a Belgrád és Budapest közötti vasútvonal modernizálása is. Egyebek mellett a felek megállapodásokat írtak alá a gazdasági és műszaki együttműködés terén az Egy övezet, egy út csúcstalálkozón Pekingben.

Szerbiának fontos szerepe van az Egy övezet, egy út kezdeményezés megvalósításában - hangsúlyozta Hszi Csin-ping. A kínai elnök azt is leszögezte, a két országnak folytatnia kell az együttműködést az infrastruktúra fejlesztését segítő projektek megvalósításában. „Az infrastrukturális projektekre fektetjük a hangsúlyt továbbra is. Bővítjük az együttműködést az intelligens termelés és a digitális gazdaság terén, az olyan stratégiákat fejlesztjük, amelyek újításokat hoznak. Folytatjuk a piaci nyitást és javítjuk a kereskedelmi és befektetési feltételeket, hogy biztosítsuk az áru és a szolgáltatások szabad mozgását. Egy szerteágazó pénzügyi rendszert és tőkepiacot építünk ki. Az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében nélkülözhetetlen a kulturális együttműködés is.”

A két ország a további fejlesztéseket szolgáló szerződések aláírásával erősítette meg együttműködését. Kínai támogatással épül majd meg a Preljina és Požega közötti autópálya, valamint a Belgrád és Budapest közötti vasútvonal modernizálására is kínai befektetők révén kezdődhet meg. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Hat vágányunk lesz, 200 km/h sebességgel Budapestig. Ez lesz térségünkben az első kiépített gyorsforgalmi vasút, hiszen még csak most tárgyalnak a Budapest-Bukarest vonalról.”

Aleksandar Vučić pekingi látogatása során több kétoldalú találkozón is részt vett, többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is egyeztetett. A szerb államfő hétfőn Berlinbe utazik, ahol Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal.

Kína
Egy övezet egy út

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.