Ugrás a tartalomra

Fejlesztik az együttműködést Vajdaság és Baden-Württemberg között

2019.05.03
13:22
2019.05.03
18:22
Forrás
Pannon RTV
Közös bizottsági ülést tartottak Vajdaság és Baden-Württemberg tartomány parlamentjei az újvidéki tartományi képviselőházban.

A téma a két régió együttműködésének fejlesztése volt, különösen a mezőgazdaság és a biotermelés terén. A megbeszélésen szó esett a vajdasági mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külföldi piacokon való értékesítéséről is.

Németország és Szerbia külkereskedelmi mérlege 2018-ban 5 milliárd euró volt, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző évi átlaghoz képest. Ebben Vajdaság 1,5 milliárd euróval vett részt, tartományi viszonylatban az árucsere-forgalom 17 százalékkal nőtt. A jó gazdasági kapcsolatok tartományi viszonylatban is megmutatkoznak Vajdaság és a németországi Baden-Württemberg között - hangzott el a mai találkozó után. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke (VMSZ) elmondta:

„Azt látjuk, hogy hasonlóak a problémák, amikkel ők is küszködnek, függetlenül attól, hogy Németország sokkal fejlettebb, teljesen más mezőgazdasága van, mint Vajdaságnak, de van sok olyan kérdés, ami úgy tűnik, hogy szélesebb kontextusban aktuális, Közép-Európában és Európában, itt nem csak a klímaváltozásra, hanem a falvak elöregedésére, a gazdálkodás rentabilitásra, az árakra, a szövetkezésre gondolok.”

 

Nenad Borović, a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának elnöke (DP) elmondta, a tartomány előnyös helyzetben van az organikus termelés terén. Jelenleg 10.800 hektár földterületet használtak fel e célra, az igények azonban ennél jóval nagyobbak. Hozzáfűzte:

„A Baden-Württemberggel megvalósított árucsere-forgalomnak mindössze 3 százalékát képezik a vajdasági mezőgazdasági termékek, ami szerintem ebben a pillanatban kevés, és a vajdasági agráriumnak sokkal nagyobb mértékben kellene képviseltetnie magát e tekintetben.”

A Németország kertjének is nevezett Baden-Württemberg tartomány adta az 1990-es évek Németországa nemzeti össztermékének 15 százalékát. Martin Hahn, a német tartomány képviselőházának Vidékfejlesztési és Fogyasztóvédelmi Bizottsága elnöke elmondta:

„Számunkra is nagyon fontos volt tisztáznunk, hogy sem Európa, sem az Európai Unió nem tudja megoldani mások helyett a problémát, ezért nekünk együtt kell működnünk és együtt dolgoznunk a közös problémák megoldása érdekében.”

A Baden-Württemberg-i küldöttséget Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke is fogadta. A találkozón elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az oktatás és a turisztika terén való együttműködés fejlesztéséről tárgyaltak.

Vajdaság
Baden-Württemberg
Pásztor István
Nenad Borović
Martin Hahn

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.