Ugrás a tartalomra

Bajba kerülhetnek a fecskék a hideg, esős idő miatt

2019.05.06
16:16
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Bajba kerülhetnek a rovarokat fogyasztó madarak a hideg, esős időjárás miatt, többek között a fecskék is.

A szakemberek szerint egyébként a fecskék mintegy 50 százaléka hiányzik az évtizedekkel ezelőtti számadatokhoz képest. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi időszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van. Egy fecske egy kiló repülő rovart fogyaszt el naponta, könnyű kiszámolni, milyen súlyos következményei lehetnek hosszú távon a csökkenő fecskeállománynak.

A fecskék helyzetét nagyban nehezíti az, hogy a táplálékbázisuk is csökkent a háztáji- és legelőállat-tartás visszaszorulása, valamint a túlzott kemizálás és a nem megfelelően végzett szúnyogirtás miatt. A tavaszi hideg, esős időszak nehéz helyzetbe hozza ezeket a vándormadarakat. Szinte egyik rovar sem repül, még csak nem is mozog. Ez a déli útról visszatérő, költésre készülő fecskéket érzékenyen érinti, nem tudnak táplálkozni. Ha bajba jutott madarat találunk, a legjobb, ha szakemberhez fordulunk.

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr: „A törvény egyértelműen kimondja azt, hogy védett vagy fokozottan védett fajt senki nem tarthat magánál. Jó szándékkal, jó indulattal sem nevelhet fel otthon bajba jutott madarat. Ezt ilyenkor be kell juttatni a legközelebbi hivatalos befogadó telepre és ott gondjukat viselik ezeknek a bajbajutott madaraknak. Ilyenkor ha csak arról van szó, hogy a hideg idő miatt legyengült, akkor néhány napos etetés után rendbe jön a madár és szabadon engedik.”

Azonban nincs minden állat bajban, még ha azt is hisszük. Például egyes madárfiókák azelőtt elhagyják a fészket, mielőtt repülni tudnának. Egyre gyakrabban találkozhatnak az autósok sünökkel az úttesten ebben az időszakban, a fiatalok kezdik elhagyni a fészket.

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr: „A sün szintén védett állat, ha kézre kerül fiatal egyede, mérlegelni kell ilyenkor, hogy esetleg ott lehet-e a szülőállat a közelben, akkor nem kell bántanunk, ott kell hagyni és tisztában kell lennünk azzal, hogy a szülők gondoskodnak még erről az állatról. Ez madarak esetében is előfordulhat, a feketerigók köztudottan kiugrálnak a fészekből, még mielőtt röpképesek lennének, mert a fészekhez képest nagy testűek a fiókák és nem tudnak már benne maradni. Pár nappal röpképessé válásuk előtt kiugrálnak a fészekből, de a szülőmadarak tovább etetik őket. A baglyoknál ugyanez a helyzet.”

Tavasszal egyre több természetjáró akadhat elárvultnak hitt őzgidákra. A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki magányosnak tűnő gidákat talál, anélkül, hogy megérintené őket, távozzon jó messzire. A gidákat azért nem szabad megérinteni, mivel a visszatérő anya az idegen szag miatt eltaszítaná őket, és evvel halálra ítélné a kicsinyét.

madár
fecske
sün

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.