Ugrás a tartalomra

A napokban többször is meghibásodott a határátléptető rendszer a szerb-magyar határszakaszon

2019.05.08
15:56
2019.05.08
18:01
Forrás
Pannon RTV
A nehézkes átjutás felháborodást váltott ki az ingázók és az utazók körében. A határfigyelő csoportokban arról számoltak be, hogy ma reggel is voltak fennakadások az átlépésekkor.

Az üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter Szubjektív című műsorunkban azt mondta, hamarosan megoldódhat a probléma, az illetékesek dolgoznak az ügyön.

Dudaszó, felháborodás, több órás veszteglés. Az elmúlt időszakban többször is ez várta azokat, akik határátlépéssel próbálkoztak a szerb-magyar határszakaszon. Ezek a felvételek pedig szerdán készültek. Ekkor nem volt várakozás a határátkelőn. A helyzet óráról órára változik.

Az elmúlt napokban többször is lefagyott az átléptető rendszer a magyar oldalon, ezért több órás várakozás alakult ki a határátkelőhelyeken. Nem volt ez másként ma délelőtt sem, de délutánra mint az mögöttem is látszik mérséklődött a helyzet. Folyamatosan haladtak át az autók a határátkelőhelyen.

A kora délutáni órákban csak kevesen várakoztak a határon való átlépésre a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhely szerb oldalán. Horváth István gyakran ingázik a két ország között. Szerinte lassítja az utazást, hogy rendszeresen elromlik a számítógépes rendszer a magyar részen.

A Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen a délutáni órákban nem volt jelentősebb torlódás - mondta el Draženko Tomić. A Horgosi Határrendészet parancsnokhelyettese hozzátette, a belépő és kilépő oldalon is zökkenőmentesen haladt a forgalom: „Tömeg a május elsejei és a húsvéti ünnepek alatt volt. Ezt szakszerűen megoldottuk, minden probléma nélkül. Elég rendőr volt. Reméljük, hogy így lesz ez a turistaszezon megkezdésekor is, júniusban.”

A határhelyzet problémáját egy munkacsoport vizsgálja meg - mondta Szijjártó Péter a Pannon Televízió Szubjektív című műsorának felvételén. A külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta, megoldás lehet a már meglévő határátkelőhelyek kapacitásának bővítése, illetve újak létesítése.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország (Fidesz): „Új határátkelőhelyeket kell nyitni, mert ha ugyanaz a forgalom több helyen oszlik el akkor eleve kevesebb nyomás hárul egy-egy határátkelőhelyre. Ezért a Kübekháza és Rábé közötti határátkelőhelyet idén át fogjuk adni. A munkálatok jól haladnak. Az idei esztendőben elmondhatjuk, nem fog elmúlni határátkelőhely átadása nélkül.”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter leszögezte továbbá, hogy amennyiben az átléptetési rendszer fejlesztésére van szükség, megvan hozzá az anyagi háttér magyar részről. A Szijjártó Péterrel készült teljes beszélgetést - amelyben nem csak a határhelyzetről lesz szó - csütörtökön 17 órától láthatják Szubjektív című műsorunkban.

határ
határátlépés

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.