Ugrás a tartalomra

EP-választás: A magyar külképviseleteken már szavazhatnak

2019.05.13
15:50
2019.05.13
18:47
Forrás
Pannon RTV
Elmondjuk, mire kell odafigyelni, hogy érvényes legyen a levélszavazat.

Mától május 26-áig vehetik át a levélcsomagokat és adhatják le a már kitöltött levélszavazatokat a külképviseleteken az európai parlamenti választáson résztvevő vajdaságiak. A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, a meghatalmazottja nem. A levélszavazatunkat tartalmazó zárt borítékot azonban más is leadhatja helyettünk.

A levélszavazás folyamata elkezdődött. A levélcsomagok a napokban megérkeznek vagy már megérkeztek a szavazópolgárokhoz, akik korábban regisztráltak a névjegyzékbe. A csomagot a legtöbben otthoni címükre kérték, de volt, aki inkább valamelyik külképviseletre: Belgrádba vagy Szabadkára. Utóbbi helyen 1840 levélcsomag várja tulajdonosát. A szabadkai Nagy Perge Magdolna fontosnak tarja, hogy szavazzon, már az első napon leadta voksát. „Nagyon szívesen szavazok, mert látom, hogy ez a mostani Magyar Kormány valóban a lakosságot, a magyarországit is, sőt minket is fölkarol, akik ugye leszakadtunk Magyarországról.”

A levélszavazat helyes kitöltésére és az időben történő érvényes leadására figyelmeztetett Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja. Elmondta, egyéb dokumentumot, iratot nem szabad ezekbe a csomagokba rakni. Ezek után történik a szavazat leadása, amit postán is megtehetnek a polgárok, hiszen a válaszboríték meg van címezve és díjmentesített. „Bárhogyan is kérték a szavazási levélcsomagot, mindenki ugyanazt a levélcsomagot kapja, tehát egy nagy borítékot. Abban van egy adategyeztető ív, amit kérünk a magyar hivatalos okmányokban szereplő írásmód szerint kitölteni és aláírni. Ez is nagyon fontos, hiszen az aláírás nélküli nyilatkozat önmagában már érvénytelen. Illetőleg lesz egy kisebb boríték, amelyben maga a szavazólap található, ahol két egymást keresztező vonallal kell egy szavazatot az ott szereplő listákra leadni. Azt követően a szavazólapot a kis borítékba kell tenni, lezárni és a kis borítékot és az adategyeztető ívet együtt a nagy borítékba, majd azt is lezárni.”

Május 26-án 6-tól 19 óráig a személyes szavazókat várja a szabadkai Magyar Főkonzulátus és a belgrádi Nagykövetség.

levélszavazat
levélszavazás
Babity János

Most

17:17, Frissítve: 17:31

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.