Ugrás a tartalomra

Üzleti találkozók, szakmai tanácskozások az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon

2019.05.13
18:25
2019.05.13
19:59
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság képviselői az orosz Nyizsnyij Novgorod város illetékeseivel írtak alá szerződést, ami alapul szolgálhat a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minél nagyobb mennyiségű kiviteléhez.

A kiállításon egyébként minden nap programokkal várják az érdeklődőket, szerdán magyar–szerb üzleti fórumot tartanak az agrárszemlén.

Az idei újvidéki kiállítás az innovációk és az információs technológiák mezőgazdaságban való alkalmazásának jegyében zajlik. A mezőgépgyártók igyekeznek eleget tenni a kihívásoknak – hangzott el az eseményen. Németh Alfréd, mezőgép-forgalmazó, Újvidék: „Vannak olyan permetezők, amelyek már tudnak GPS és komputer alapján permetezni, adagolni a vegyszert és a lombtrágya mennyiségét, a kijuttatás helyét, valamint a műtrágyaszórók is már mázsával ellátottak, amelyek különböző rendszereket támogatnak és alkalmasak a precíziós gazdálkodásra.”

A tartományi illetékesek az oroszországi Nyizsnyij Novgorod település képviselőivel egyeztettek. Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke szerint eddig is kiváló volt a kapcsolat kivitel szempontjából Oroszországgal, ezután még inkább fejlődhet. „Amit külön ki kell emelnünk, az az, hogy a kiviteli termékpaletta is bővül, valamint az Oroszországba szállító cégek száma is. Folytatjuk az export növelését, hiszen a tavalyi évi kivitel 30 százalékát, azaz 80-100 millió eurós kivitelt már most megvalósítottuk.”

Nyizsnyij Novgorod és Vajdaság 2018-ban írt alá első ízben együttműködési szerződést. A mostani újvidéki vásárra 22 vállalat érkezett Oroszországból. Makszim Cserkasov, képviselő, Nyizsnyij Novgorod, Oroszország: „Nagyszámú és különböző profilú céget hoztunk most ide, akik bemutatják a saját termelésüket. Köszönettel tartozunk a Tartományi Gazdasági Kamarának, hogy meghívtak bennünket a fórumon való részvételre, így reményeink szerint erősödnek eddigi kapcsolataink, és újdonságokkal is szolgálhatunk majd.”

Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági titkár reményét fejezte ki a jövőbeni együttműködés erősítésével kapcsolatban. „Minden évben növekednek a külkereskedelmi mutatóink, elsősorban, amikor Vajdaság mezőgazdaságáról van szó. Fontos, hogy az élelmiszeripari termékek kivitele is növekszik, valamint a külkereskedelmi mérlegünk is pozitív.”

A mezőgazdasági titkár egy Magyarország és Szerbia közötti IPA-projekt kapcsán szervezett kerekasztal-beszélgetésen is részt vett, valamint bejelentette, hogy idén először olyan tematikus nap is lesz a vásáron, amelyen a gyümölcstermeléssel- és feldolgozással foglalkoznak majd.

Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár
mezőgép
Nyizsnyij Novgorod

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.