Ugrás a tartalomra

Tudnivalók az európai parlamenti választásokról

2019.05.14
08:34
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Május 26-án európai parlamenti választást tartanak. Bár a szavazók elsősorban a parlamenti képviselőket választják meg, valójában beleszólnak abba is, ki legyen az Európai Bizottság elnöke.

Hogyan működik a csúcsjelölti folyamat, kik a mostani indulók, és milyen értékeket, elveket képviselnek?

Csúcsjelölt az a személy, akit egy-egy európai politikai párt előre javasol az Európai Bizottság élére.

2014-ben debütált a rendszer. Akkor az Európai Néppárt jelöltjét, Jean-Claude Junckert nevezték ki a Bizottság elnökévé. A 2014-es választásokra öt európai képviselőcsoport állított csúcsjelöltet. Most többen vannak, bemutatjuk őket:

A jobbközép Európai Néppárt jelöltje a német Manfred Weber. 46 éves, mérnök. 2004-ben választották be az Európai Parlamentbe. A jelenlegi EP legfiatalabb frakcióvezetője.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

A baloldali, Európai Szocialisták Pártja a holland Frans Timmermanst jelölte a posztra. A politikus 56 éves, francia szakon végzett. Jelenleg az Európai Bizottság első számú alelnöke.

A Reformerek Európai Szövetsége az 55 éves cseh Jan Zahradilt jelölte.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért párt egy hét jelöltből álló ún. Európa Csapatot jelölt ki az európai választásokra. Köztük van a magyar Cseh Katalin. Ő a Momentum Mozgalom egyik alapítója.

Az Európai Zöld Pártnak két fiatal jelöltje van: a német Ska Keller és a holland Bas Eickhout.

Az Európai Szabad Szövetség a spanyol Oriol Junquerast javasolta a posztra, míg az Európai Baloldal Pártja a szlovén Violeta Tomićot és a belga Nico Cuét választotta csúcsjelöltjének.

Idén is lesz csúcsjelölti tévévita. Május 15-én küzdhetnek a jelöltek a választók szimpátiájáért. A vitát az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége rendezi, helyszíne az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésterme.

Fotó: Pixabay/fill

De hogyan lesz egy csúcsjelöltből bizottsági elnök? A folyamat a következő:

Első lépésben a pártok megnevezték a jelöltjeiket és végigvezették a kampányt.

Ezt követően a szavazók megválasztják az új összetételű Európai Parlamentet.

Harmadik lépésként az Európai Tanács konzultál a parlamenttel az elnökjelöltről, és természetesen figyelembe veszi a választók akaratát. Ez két nappal a szavazást követően, május 28-án lesz. Ekkor a Tanács dönt arról, kit javasol a Bizottság élére.

Következő lépésként az EP megválasztja a Bizottság elnökét, majd a Bizottság tagjait is.

Az utolsó momentum az új Európai Bizottság tagjainak beiktatása.

A Bizottság elnöke jó eséllyel a parlamenti választáson győztes párt csúcsjelöltje lesz. Az előzetes mérések, illetve az ismert erőviszonyok szerint a két nagy pártcsaládnak van valódi esélye. Ezek a Néppárt és az Európai Szocialisták Pártja. Vagyis Weber és Timmermans a két potenciális jelölt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje, Fotó: Flickr

A Néppárt csúcsjelöltjét, Manfred Webert foglalkoztatja az európai identitás megőrzése, a fiatalok inspirálása, a biztonság megerősítése vagy a digitális innováció fellendítése. Kampányprogramjában harcot hirdetett a nacionalisták ellen. Kampányának további pontjai ötmillió új munkahely teremtése, az EU-bürokráciájának karcsúsítása, "a rák elleni harc mestertervének" kidolgozása, illetve az eldobható műanyag termékek betiltása. Követelte azt is, hogy az uniós határ- és partvédelmi ügynökség megerősítése tízezer katonával a tervezettnél előbb valósuljon meg. A Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások leállítása ugyancsak a tervei között szerepel.

Frans Timmermans üzenetének része a zöldpolitika, kampányában szerepel a társadalmi egyenlőség megteremtése, a migrációs helyzet megoldása és az emberi jogok szem előtt tartása. Fontos témája a gazdaság, a szegénység csökkentése: megadóztatná az Európában profitot termelő nagyvállalatokat, emelné a fizetéseket, és javítaná a középosztály helyzetét. Ha tehetné, visszacsinálná a Brexitet, amit politikai pályafutásának legtragikusabb eseményeként jellemzett.

Fotó: Wikimedia Commons/Olaf Kosinsky

Jelölésekor azt mondta, az előttünk álló választások az európai szellemiség megmaradásáról szólnak. Magyarország ellen határozott fellépést szorgalmaz: nehezményezi a CEU-ügyet, a Soros-kampányt és a sajtó helyzetét is.

Fontos, hogy mi az EP-választáson nem az európai pártcsaládok csúcsjelöltjeire szavazunk, hanem a magyar pártokra. A helyzet azonban nem egyértelmű.

A Fidesz-szavazatok ugyanis korábban a Néppárt frakcióját erősítették. A legnagyobb magyar párt azonban nemrégiben néppárti tagságának felfüggesztését kérte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz vezetője pedig azt nyilatkozta, nem támogatja Manfred Webert, mert megsértette a magyar választókat. Weber ugyanis korábban úgy fogalmazott, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni.

csúcsjelölt

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.