Ugrás a tartalomra

EP-választás: Határidők

2019.05.16
07:12
Forrás
MTI
Ma 16 órakor lejár a megfigyelők bejelentésének határideje, valamint eddig kérhetik törlésüket a névjegyzékből az uniós állampolgárok. Holnapig lehet kérvényezni a külképviseleti névjegyzékbe vételt.

Ma délután 4 órakor lejár a május 26-ai európai parlamenti választásra a megfigyelők bejelentésének határideje Magyarországon. Szerdáig mindössze 37 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. A megfigyelőket a levélszavazatok ellenőrzésére, a külképviseleti voksolás nyomon követésére, valamint az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák felügyeletére lehet bejelenteni.

Ma délután 4 óráig még kérhetik az Európai Unió tagországainak nem magyar, de Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai, hogy töröljék őket a magyarországi névjegyzékből, ha mégis az állampolgárságuk szerinti ország európai parlamenti listájára kívánnak szavazni. Május 10-ig, a határidő lejártáig a Magyarországon lakó több mint 113 ezer uniós állampolgár közül minden korábbinál többen, mintegy 3400-an kérték, hogy vegyék fel őket a magyarországi névjegyzékbe. Őket ezért az anyaországukban törlik a névjegyzékből, hogy megakadályozzák, hogy valaki több helyen szavazzon. Ha mégis meggondolják magukat, délután 4-ig kérhetik a törlést a magyarországi névjegyzékből.

Pénteken 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik május 26-án nem Magyarországon, hanem a 132 külképviselet valamelyikén kívánnak szavazni az Európai Parlament magyar tagjainak választásán. Eddig már több mint 17 ezren jelezték, hogy külföldön szeretnének szavazni. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon.

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.