Ugrás a tartalomra

Főszerepben a néptánc és a népzene Óbecsén

2019.05.18
14:37
2019.05.18
17:48
Forrás
Pannon RTV
A Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptánc vetélkedőn általános iskolások lépnek fel.

A kétnapos rendezvényen több mint hetven csoport mutatkozik be a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Az eseményt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte.

Somogyi játékokkal elsőként állt pénteken színpadra a gunarasi Pitypang csoport. Minden gyerek másért szeret néptáncolni.

Csetvei Zsófia, Deli Dorina, Gunaras:

- Sok dalt tanulunk, és nagyon sokat szoktunk játszani.
- Én azért, mert sokfelé járunk és sokszor utazunk.

Kisimre Szerda Anna több mint húsz éve tanít a gunarasi Dózsa György Általános Iskolában, ahol azóta gyermeknéptánccsoport is működik.

Kisimre Szerda Anna, néptáncpedagógus: „Ez egy fakultatív tantárgy a gyerekeknek, ahova nagyon szívesen járnak, amit az is mutat, hogy 40 gyerek van a csoportban.”

A bácsgyulafalvi Bóbita csoport bácskai gyermekjátékokkal lépett fel. A nyolc éves Zsiga Noel egy éve csatlakozott társaihoz: „Együtt lehetek a barátaimmal,  meg szeretek táncolni.”

A Kőketánc ötlete Szabó Gabriella fejéből pattant ki 24 évvel ezelőtt, azóta is ő szervezi. Idén több mint 70 csoport érkezett Óbecsére.

Szabó Gabriella, főszervező:
Olyan helyekről is jönnek, ahonnan eddig nem igazán jöttek, például Törökfaluról, Erzsébetlakról, a legkisebb településekről is elindultak. Azt hiszem, ez nagyban köszönhető a Csoóri-programnak, hiszen igen komoly összegekkel támogatja a Magyar Kormány az itteni és az összes határon túli csoportot.

A rendezvényt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte, társszervezője pedig az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör volt.

Óbecse
Kőketánc
Szabó Gabriella
Kisimre Szerda Anna

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.