Ugrás a tartalomra

Életük végéig börtönben maradhatnak a gyermekgyilkosok és erőszaktevők Szerbiában

2019.05.21
12:07
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta a Tijana-törvényt a Szerbiai Köztársasági Képviselőház.

A törvény életfogytig tartó szabadságvesztést irányoz elő a gyermekgyilkosok és erőszaktevők számára.

Százötvenkilenc igen szavazattal döntött kedd délelőtt a büntető törvénykönyv módosításáról a Szerbiai Köztársasági Parlament. A képviselők többsége támogatta az úgynevezett Tijana-törvény elfogadását. A szavazáson azonban nem vettek részt azok a parlamenti képviselők, akik bojkottálták a parlament eddigi munkáját. A tervezett törvénymódosítás szerint az élethosszig tartó börtönbüntetés felfüggesztésére legkorábban 27 év fegyház letöltése után van lehetősége az elítéltnek.

A törvénymódosítást egyébként a Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezte, azzal a céllal, hogy valós életfogytiglani büntetéssel sújtsák a nemi erőszak elkövetőit, illetve mindazokat, akik magatehetetlen személyeket, várandós nőket vagy gyermekeket gyilkoltak meg. Az alapítvány 2017 november 9-én adta át a képviselőháznak a törvényjavaslatot, amit közel 159 ezer szerbiai polgár támogatott aláírásával.

A szerb köztársasági parlament törvénymódosítása, tehát tényleges életfogytiglani börtönnel sújtja a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőit. Ez azonban nem vonatkozik azokra a személyekre, akiknek az ügyében már tényleges bírósági ítélet született, így Dragan Đurićra sem, aki 2014 júliusában elrabolta, megerőszakolta majd megölte az akkor 15 éves Tijana Jurićot.

Tijana-törvény
Szerbiai Köztársasági Képviselőház
életfogytiglani börtönbüntetés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.