Ugrás a tartalomra

A biodiverzitás nemzetközi napja

2019.05.22
12:51
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Ez a nap az élővilág sokféleségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre irányítja rá a nyilvánosság figyelmét. Ez alkalomból a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátumban terepszemlét tartottak.

A helyszínen a védett növényfajok megtekintése mellett egy cserregő nádiposzátát is meggyűrűztek. „A madárgyűrűzés az egyik eszköze annak, hogy a madarakat jobban megismerhessük, illetve hozzájáruljunk a hatékonyabb védelmükhöz. Az alumínium gyűrűket, amelyeket a madarak lábára rakunk, azért használjuk, illetve azért lettek kitalálva, hogy meg tudjuk különböztetni az egyedeket egymástól.” - nyilatkozta Szekeres Ottó, a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre.

Az eseményre a helyi természetvédelmi őrök mellett a magyarországi Kiskunsági Nemzeti Parkból is érkeztek szakemberek. Krnács György, természetvédelmi őr, Kiskunsági Nemzeti Park: „A határokat az emberek húzzák, és a természet nem ismeri ezeket a vonalakat. Az a táj, ami Magyarországon elkezdődik, az itt, Szabadka fölött ér véget. Az ott élő növények és állatok ugyanolyan életkörülmények között vannak mindkét oldalon. Ebből még kiemelkedik az a két faj, ami európai szinten is a közös ügyünk, hogy megvédjük, hiszen csak itt találhatóak meg ekkora állományban. Az egyik az egyhajú virág, a másik pedig a délvidéki földikutya.”

A Palics-Ludas Közvállalat jelenleg öt természetvédelmi területet őriz - mondta Vinkó Tamás, a közvállalat szakmunkatársa. A harmadik kategóriás védett területek közé tartozik a Palicsi-tó, védett természeti parkjával és a Palicsi kocsányos tölgyek Természeti Emlék. Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „A Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum első kategóriás, tehát nemzetközi és országos szintű védelmet élvez, a Szelevényi-puszták Speciális Természeti Rezervátum szintén első kategóriás. Második kategóriába esik a Szabadkai Homokvidék Különleges Értékű Táj, ez egy országos jelentőségű védett terület.”

A Palics-Ludas Közvállalat és a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi szakemberi egyébként már 20 éve együttműködnek egymással.

biodiverzitás
nemzetközi nap

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.