Ugrás a tartalomra

Az ősök tiszteletét szimbolizálja a Bajsán felállított kopjafa

2019.05.25
12:06
2019.05.25
17:06
Forrás
Pannon RTV
Felavatták Bajsán a falu első világháborúban elesett hőseinek emlékét őrző kopjafát.

A negyvenhárom név szerint ismert áldozat és az ismeretlen elhunytak lelki üdvéért közösen imádkoztak a jelenlevők, valamint koszorúzással rótták le kegyeletüket.

A Magyar Tájszoba és alkotóház udvarán felállított kopjafát Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint a kopjafa készítője, Dávid Sándor jászszentandrási népi iparművész és az elhunyt hősök neveit felkutató Dávid Áron jászszentandrási régész leplezték le.

A negyvenhárom áldozat emlékére patkószögeket vertek a kopjafába, egy szöget pedig az eddig ismeretlen áldozatok tiszteletére. A kopjafa tölgyből készült, az erő, kitartás, nemes lelkület, bölcsesség hordozója, ami szimbolizálja az ősök tiszteletét, a rendületlen kitartást.

Dávid Sándor, alelnök, Csillagvirág Népművészeti Egyesület, Heves, Magyarország: „Ennél a kopjafánál figyelembe vettem, hogy katonákról, hősi halottakról van szó. A felülről induló lángnyelvet ábrázoló motívum, a viszonylag hosszú nyakszerűség, ahová kerültek a patkószegek, egyrészt azért kellett, hogy hosszú legyen, mert egyrészt maga a névsor is elég hosszú, és talán a hősi halottaknak egy kifejezője ez a hosszú nyakrész.”

A kopjafát Dolinszky Márta, evangélikus esperes áldotta meg, majd a jelenlévők közösen imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért és elhelyezték a kegyelet virágait.

Lackovics Károly, tanácselnök, Bajsa HK (VMSZ): „Méltóképpen tudunk emlékezni a bajsaiakra, akik az első világháborúban elhunytak, és ez nagyon jelentős pillanat kis falunk életében.”

A kopjafa múltra és jelenre emlékeztet bennünket, mondta avatóbeszédében Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Csodálatos ez a közösség, mert mindig a jövőre is odafigyel, a jövőnek próbálja mindazt továbbadni, ami úgy tűnt, hogy száz év alatt elfelejthetővé válik. A jövő pedig a fiatalok feladata lesz, hogy miként tudják, hogyan tudják mindezt megőrizni, hogyan tudják úgy továbbadni ezeket az emlékeket, ezt az örökséget, amelynek a legfontosabb üzenete egy dolog lehet - egy nemzet vagyunk, és ezer éve ezen a tájon élünk, közösséget teremtünk, családot alapítunk és jövőt remélünk.”

A rendezvény a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre és a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület közös szervezésében valósult meg. A megemlékezést a bajsai Csalogány Népdalkör, valamint Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter jászsági zenészek tették ünnepélyessé. A művelődési program részeként bemutatták Erdész Judit Mária bajsai fehérhímzésekről szóló könyvét, valamint kiállítás nyílt a bajsai és a hevesi hímzésekből.

Bajsa
kopjafa
Dávid Sándor
Dolinszky Márta
Lackovics Károly
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.