Ugrás a tartalomra

Romániában az EP-választással együtt népszavazást tartanak

2019.05.26
08:40
2024.03.19
08:46
Forrás
MTI
Helyi idő szerint 7 órakor Romániában is kinyitottak a szavazókörök, amelyekben egyszerre bonyolítják le az európai parlamenti választást és az államfő által igazságügyi témákban kiírt népszavazást.

Országszerte 18 730 szavazóhelyiségbe várják a romániai állandó lakhellyel rendelkező több mint 18 millió 250 ezer román, illetve a Romániában élő több mint 50 ezer uniós állampolgárt, hogy megválasszák azt a 32 EP-képviselőt, akit Románia küldhet a brüsszeli testületbe.

A román állampolgárok egy szavazófüzetet és két szavazólapot kapnak. A füzet lapjain az EP-választásokon induló 13 politikai alakulat jelöltlistája és három független jelölt neve szerepel, közülük kell pecsételéssel választani. A referendumon feltett két kérdés külön-külön szavazólapon szerepel, amelyekre igennel vagy nemmel lehet voksolni. A referendum akkor lesz érvényes ha a romániai állandó lakhellyel rendelkező román választók legalább 30 százaléka leadja voksát, és akkor lesz eredményes, ha legalább 25 százalékuk azonos módon szavaz.

A román szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között tartanak nyitva.

Románia
EP-választás
népszavazás
szavazókörök

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.