Ugrás a tartalomra

Táblaavatás - Horgos megkapta a Tiszta forrás település címet

2019.05.31
21:21
2019.06.01
18:07
Forrás
Pannon RTV
Azok a települések kaphatják meg a címet, amelyek a magyar népzenekutatás legfontosabb szereplőinek, Vikár Bélának, Kodály Zoltánnak, Lajtha Lászlónak és Bartók Bélának a gyűjtőhelyei voltak.

Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Horgos számára azért is nagyon fontos, mert itt a kulturális élet már nagyon régi időkre nyúlik vissza. A helyi Bartók Béla Művelődési Egyesület már nyolcvan évet töltötte be, ezen kívűl a hagyományok mindig nagy tiszteletben voltak tartva. Azt kell tudnunk, éreznünk és célunknak kitűzni, hogy a kultúra zászlós hajói legyünk, itt Vajdaságban, a Délvidéken.”

Az ünnepélyes táblaavatón a Pro Bartók Társaság is jelen volt. A nagyszentmiklósi székhelyű egyesület Bartók Béla életútjával foglalkozik.

Tamás Sándor, elnök, Pro Bartók Társaság, Nagyszentmiklós, Románia: „Társaságot alapítottam, arra célra, hogy kegyelettel ápoljuk a zeneszerző emlékét, őrizzük szellemiségét és hogy az életművét közkinccsé tegyük a városban és a városhoz tartozó területeken. Azóta hetven alkalommal szerveztünk hangversenyeket.”

A táblaavatást követően az érdeklődők megtekinthették a Kiállítás a javából – helytörténeti és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület nyolcvan évét bemutató tárlatot. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata által szervezett viseletkészítő tanfolyam vizsgadarabjait is kiállították, és a magyarkanizsai Törteli Károly tus és akvarell festményeit is bemutatták.

Törteli Károly, kiállító, Magyarkanizsa: „Ez a környezet megérdemli, hogy ezt a várost megörökítsük, hogy unokáink is lássák majd, hogyan néztek ki az épületek. A jellegzetesebb épületek kerültek bemutatásra, Horgoson, Kanizsán, Észak-Bácskában, Martonoson. Tehát a kiállítás anyaga ezekből a képekből van összerakva és ez a 2000 fős vendégsereg, aki megjelenik itt a napokban, azok belelátnak ebben a környezetbe.”

Az eseményen bemutatták A tiszta forrás öröksége című kötetet Kozma Rita szerkesztésében.

A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület népművészeti szakosztálya előadta A Tiszta forrásból című ünnepi műsorát.

Tiszta forrás
cím
Sors Róbert
Horgos
bartók béla

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.