Ugrás a tartalomra

Pápai szentmise Csíksomlyón

2019.06.01
11:01
2022.05.03
21:01
Forrás
Pannon RTV
A zarándoklás és a kegyhelyek fontosságáról, és annak a keresztény testvériség egyesítő erejének jelentőségéről prédikált Ferenc pápa a csíksomlyói szabadtéri Mária-kegyhelyen.

A rossz időjárás ellenére több tízezer hívő vett részt Ferenc pápa ünnepi szentmiséjén, ahol Szent Lukács evangéliumát mondták a bűnbánat, a könyörgést és az olvasmányokat követően.

Az evangélium hirdetése után Ferenc pápa olaszul prédikált. A katolikus egyházfő a helyszínt olyan fontosnak nevezte, mint egy tábori kórházat, amely a lélek gyógyhelyéül szolgál: „A zarándoklat kihívás, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól. Zarándokolni azt jelenti, hogy belekerülünk abba a kissé kaotikus tengerárba, amely a testvériség igazi megtapasztalásává válhat.”

Ferenc pápa arra szólította a híveket: ne feledjék, s ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet. Hangoztatta: a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is.

Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

A szertartás vége előtt Jakubinyi György Miklós gyulafehérvári érsek mondott köszönetet a katolikus egyházfőnek a látogatásért: „Kérjük, Szentatya, segítsen, hogy bekapcsolódjunk az egyetemes egyház vérfolyásába. Köszönjük, Szentatya, hogy eljött velünk együtt imádkozni, a szentmise áldozatot bemutatni, kérni a csíksomlyói segítő Máriát, hogy áldjon meg minket a fogadalmi kereszt felirata szerint: Isten! Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben.”

 

Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

Ferenc pápa ezt követően arany rózsával ajándékozta meg a Mária-kegyhelyet. A gyulafehérvári érseknek pedig egy kelyhet ajándékozott, majd a szentmise végén a magyar himnusz közben hagyta el a helyszínt.

Csíksomlyó
Ferenc pápa

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.