Ugrás a tartalomra

Rendkívüli állapot Szerbia középső részén az eső miatt

2019.06.03
15:34
2020.02.28
18:48
Forrás
Pannon RTV
Árvizet és rendkívüli állapotot okozott a hirtelen leesett nagy mennyiségű eső Közép-Szerbia hét településén. Több háztartást kellett kitelepíteni, sokaknak teljes ingósága ment tönkre az ítéletidőben

A Bjelica folyó Szerbia középső részén, Požega környékén található. A vidéken teljes településeket árasztott el. Sok helyen az udvarok kerítésének csak a felső része látszott ki, de az utcákon maradt járművek sem jártak sokkal jobban. A gyorsan megáradt hegyi vízfolyások miatt több település lakosságát kellett kitelepíteni.

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Hasonlóan súlyos a helyzet kissé keletre, Trstenik környékén, ahol a Nyugati-Morava folyik. Selište faluban a 180 háztartásból 70-et kellett kiüríteni. Több helyen leállt a forgalom is.

Vajdaságban is gondot okoz a sok eső. Az Újvidék-Karlóca autópálya szakasz egy részén sokáig csak egy sávon haladhatott a forgalom.

Foto: Tanjug/Saša Petrović

A Belgrádhoz tartozó Dragačevóban a helyi középiskolát is elárasztotta a víz. Több helyen néhány perc alatt 60 liter csapadék esett négyzetméterenként: „Minden víz alatt van, szerencsére a házakba nem folyt be, de a melléképületek, fészerek, kazánházak, és a többi víz alatt van, vízmosás mindenütt, imádkozunk, hogy a házakba ne folyjon be, az a fontos.”

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Kraljevo környékén kevésbé voltak szerencsések a lakosok. Sok házat teljesen elöntött a víz: „Nem maradt semmi, a hűtő, a fagyasztó, a televízió, a polcok is, tehát mindent vitt. Nem maradt semmi, nincs semmink.”

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Kraljevo és Raška között a vasúti közlekedés is szünetelt. Gruža környékén egy hidat is tönkretett az áradás. A Mezőgazdasági Minisztérium a Morava vízgyűjtő területének 10 kilométeres szakaszán, míg a Duna esetében 22 kilométeren rendelt el rendkívüli árvízvédelmi készültséget Belgrád és Smederevo környékét is érintve. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint a Száva vízszintje is emelkedik fog, ami a főváros és Šabac területén eléri majd az árvízvédelmi szintet.

áradás
rendkívüli állapot

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.