Ugrás a tartalomra

Félmillió korallt öltek meg véletlenül

2019.06.03
22:31
2023.11.02
09:06
Forrás
24.hu
Egy kotrási projekt során 16 hónapon keresztül tisztították Miami kikötőjének környékét. Egy friss tanulmány szerint a művelettel több mint félmillió korallal végeztek – írja az IFLScience.

A Miami Egyetem szakértői víz alatti felmérések adatait, illetve műholdas képeket és üledéktérképeket vizsgáltak. Elemzésük során arra jutottak, hogy a kotrás során nagy mennyiségű üledék kavarodott fel, majd rakódott le. Ez megnehezítette a korallok szaporodását és táplálkozását, így csökkent az egyedszámuk.

A kutatók korábban is észlelték, hogy a térségben tömegesen pusztulnak az élőlények, eddig azonban azt hitték, hogy egy járvány áll a háttérben. Bár a betegség valóban megtizedelte a zátonyokat, a kotrás sokkal nagyobb gondot okozott.

A művelet során felszabadult üledék kilométerekkel távolabb is lerakódott. A korallok rendkívül érzékenyek a környezet alakulására. A zátonyokat világszerte fenyegeti a klímaváltozás, az emberi tevékenység és egyéb faktorok. A Miami környékén élő korallok különösen sérülékenyek, eltűnésük komoly hatással lehet a tengeri élővilágra.

Miami
korall

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.