Ugrás a tartalomra

A Magyar Állami Operaház nagykövete a Szabadkai Zeneiskolában

2019.06.06
13:27
2019.06.06
18:48
Forrás
Pannon RTV
Temesi Mária, a Magyar Állami Operaház nagykövete vendégeskedett ma a Szabadkai Zeneiskolában.

Vetítéssel egybekötött előadást tartott, valamint a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karára július elején felvételiző szólóének szakos tanulóknak mesterkurzust tartott.

Borbély Jácint Kabalevszkij Don Quijote szerenádját adta elő azon a meghallgatáson, amelyen Temesi Mária operanagykövet, énekmester tanácsokkal látta el, hogy miben kell még fejlődnie ahhoz, hogy felvételt nyerjen a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karára.

Borbély Jácint, végzős tanuló, szóló ének szak, Szabadkai Zeneiskola: „Régi álmom, hogy Szegeden folytathassam tovább a tanulmányaimat, egyrészt azért, mert közel van, másrészt mert rengeteg szakember van ott, akire bátran merek támaszkodni.”

A Magyar Állami Operaház rendelkezik egy opera nagykövet szolgálattal, amely ingyenesen igénybe vehető. Igény szerint kérdezni lehet az operanagykövettől, illetve tanácsokat is kapnak a fiatalok, arról, hogy miben kell még fejlődniük. Temesi Mária 1997. óta vezeti a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Magánének Tanszékét, ez mellett a Magyar Állami Operaház énekmestere, operaénekese és operanagykövete is.

Temesi Mária, operaénekes, tanszékvezető egyetemi tanár, Magánének Tanszék, SZTE, Magyarország: „Több évtizedes pályával rendelkező operaénekesek - én magam is 37 éve vagyok a pályán, és 23 éve tanítok - eljöhetünk iskolákba, zeneművészeti szakgimnáziumokba és egy DVD prezentációs előadást tudok tartani, a saját magyarázataimmal az opera műfajának a megszerettetésére és megkedveltetésére, vagy a közelebb hozására. Szintén a szerződésünkben van, hogy kis mesterkurzust is tarthatunk.”

A Magyar Állami Operaház 2014-ben indította útjára az Opera Nagykövetei elnevezésű programját. Mára megközelíti a harmincat azon operaénekesek, magánénekesek és balettművészek száma, akik gyermek, ifjúsági vagy felnőtt csoportoknak tartanak ismeretterjesztő előadásokat.

Magyar Állami Operaház
Temesi Mária
Szabadkai Zeneiskola

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.