Ugrás a tartalomra

Bajban a kakapók

2019.06.18
12:26
2023.11.02
09:05
Forrás
www.promotions.hu
Egy fertőzés miatt még súlyosabbá vált a kakapók helyzete.

Az új-zélandi fajt eddig is veszélyeztette a kihalás, de egy gombás légúti betegség miatt a világ legkövérebb papagájai még nehezebb helyzetbe kerültek. Az elmúlt időszakban hét madár is elpusztult, ami nem tűnik nagy számnak, kivéve akkor, ha összesen 142 felnőtt egyed él a Földön. A nemrég született egyedekkel együtt a számuk nagyjából 200 körül mozog. Április óta már 36 madár pusztult el, a teljes populáció közel ötöde. A hím kakapók akár 2,2 kilósra is megnőnek, a madár természetesen ilyen testalkattal röpképtelen. Régóta a kihalás szélén áll, ám a 70-es években a kutatók egy új csoportra bukkantak a vadonban, ami reményt adott arra, hogy esetleg növelni lehet majd a létszámukat. Mára azonban a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került a faj. A beteg egyedek gyógyítása nem egyszerű, ugyanis a legtöbb madár Új-Zéland környéki szigeteken él, ahol nem háborgatják őket ragadozók. Az ellátásuk több hónapig is eltarthat, és komoly összeget emészt fel. A kakapók túléléséért elkötelezett önkéntesek már 100 ezer új-zélandi dollárt gyűjtöttek erre a célra.

madár
kakapo
papagáj

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.