Ugrás a tartalomra

A Szabadkai és palicsi temetőkben nyugvó jeles, nevezetes személyek sírhelyei

2019.06.21
09:06
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Czékus Géza biológus, kutató és Tóth Tamás szegedi helytörténeti és temetőkutató könyvét mutatták be csütörtök este a VM4Köz.Klubban Szabadkán.

Miből áll össze egy közösség, vagy egy város emlékezete? Mi határozza meg identitásunkat, helyi kötődésünket? A kulturális örökség része-e a temető? Vagy idegenkedve fogadjuk, amikor azt mondják nekünk, hogy kulturális örökségünk szerves része? Ezekre a kérdésekre keresték a választ csütörtök este a VM4Köz.Klubban Szabadkán.

A szabadkai és palicsi temetőkben nyugvó jeles, nevezetes személyek sírhelyei című könyv vetítéssel egybekötött bemutatóján megismerhetjük szerzők adatbáziskötetét, amely a város temetőiben nyugvó ismert emberek végső nyughelyeit mutatja be.
Műholdkoordináták és fotók őrzik a múlt egy-egy darabját, az emlékező nemzedékeket segítve abban, hogy megismerjék a város történetének alakítóit.

Czékus Géza, biológus, kutató: „Valóban titkot rejtenek, mert akikre nem emlékszünk, akik régebben haltak meg, vagy kevésbé nevezetes személyek, azokat is rejti. Sok esetben olyanokat is, akik a köztudatban még élnek, viszont a sírhelyük vagy nincs megjelölve vagy az idő elkoptatta és nincs meg.”

A kötetet Németh Ferenc művelődéstörténész és Silling István, nyugalmazott egyetemi tanár méltatta. Mészáros Zoltán történész, főlevéltáros Czékus Gézát kérdezte a kötet elkészülésének folyamatáról.

Mészáros Zoltán, történész: „Nekem a legérdekesebb az volt, hogy egy természettudós természettudományos módszerrel, egzakt módszerrel kultúrtörténeti emlékeket örökített meg. Tehát Czékus úr azt csinálta, hogy pontos koordinátákkal megjelölte a Szabadkán, illetve Palicson nyugvó híres, magyar emberek sírjait.”

A kötet külön érdekessége, hogy a síremlékek helyét két módon határozták meg. Így hagyományos térképen, de modern technikai eszközökkel - okostelefonnal vagy navigációs rendszerrel - is könnyedén megtalálhatóak.

Szabadka
VM4K
Czékus Géza
Tóth Tamás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.