Ugrás a tartalomra

Hős Rákóczi népe, Kuruczok előre!

2019.06.22
14:31
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
II. Rákóczi Ferenc emlékestet tartottak Zentán Hős Rákóczi népe, Kuruczok előre címmel. A szervező a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezete volt.

Az emlékesten először a Himnusz, majd a Rákóczi-induló csendült fel. A rendezvényen zentai, Zenta községbeli és a környező települések egyesületei képviseltették magukat a Művelődési Ház színpadán. A kevii Móra István Művelődési Egyesületből a Bazsarózsa asszonykórus és a Jóbarátok tamburazenekar lépett színre. Horgosi népdalokkal kedveskedtek a közönségnek - mondja Perpauer Mária, az egyesület tagja.


Néptáncosok, sőt még mesemondó is színesítette az estét. Ezen kívül a Délvidék egyetlen tárogatósának, Baráth Lászlónak a játékát is hallgathatta a közönség. A zenész külön készült az estére, ugyanis Rákóczi kedvenc dalát kutatta fel Bihari Lajos gyűjteményéből. A híres prímásunk által lejegyzett nóta az emlékest egyik különlegessége volt.

II. Rákóczi Ferenc személye a magyarság történelmében kiemelkedő, ugyanis a nevéről elnevezett szabadságharc az oszmán uralom alól felszabaduló Magyarország első jelentős megmozdulása volt a Habsburg abszolutizmus ellen - emelte ki az eseményen Homolya Ákos, a Zentai Rákóczi Ifjúsági Szervezet elnöke. „Mindenféleképpen pozitívumként kell, hogy tekintsünk rá, történelmi szerepére, jelentőségére. A jelenben is érezzük az összetartozás, a magyarságtudatunk erősítésének fontosságát. A Rákóczi Szövetség, illetve magának Rákóczi Ferencnek a tevékenysége egyaránt példaértékű számunkra.”

A Magyar Országgyűlés 2019-et II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította. Ennek keretében valósult meg a Hős Rákóczi népe, Kuruczok előre című rendezvény is.

Rákóczi Ferenc
emlékest
Zenta

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.