Ugrás a tartalomra

Újra benépesült az aracsi Pusztatemplom és környéke

2019.06.23
14:15
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
A hagyományos középkori pikniken a gasztronómia mellett a népművészet és a történelem is szerepet kapott. A rendezvényre Magyarországról és a Kárpát-medence más országaiból is érkeztek résztvevők.

Jurták, íjászverseny, harci bemutatók, ősi magyar viseletbe öltözött hagyományőrzők felvonulása, nyílzápor - csak néhány a számos program közül, amelyet a bánsági rónaságból kimagasló aracsi Pusztatemplom körül szerveztek meg. A szabadtéri főzőversenyen mintegy ötven csapat mérte össze tudását. Minden résztvevő saját, titkos recepttel érkezett.

A hódegyházi Lila Akác Magyar Művelődési Egyesület tagjai pörkölt káposztát készítettek. Az egyesült elnöke, Piri Róbert szerint a barátkozás az a titkos hozzávaló, amely megadja az étel varázsát.

Az adai Józó Irma rendszeresen eljár az aracsi piknikre. Mindig örömmel süt és főz, de ilyenkor külön igyekszik. Elmondása szerint szívét-lelkét belerakja a tálalnivalóba.

A résztvevők a programok mellett az aracsi Pusztatemplom és környéke hangulatát is különlegesnek tartják. Pataki Klára, Törökbecse: „Aracs olyan nevezetessége a környéknek, ahova a magyarság évtizedek óta kijár. Mindmáig megemlékeznek arról a múltról, aminek az eseményei nyomot hagytak és nem törlődnek ki.”

A rendezvényen jelen voltak a magyarországi Magyar Turán Alapítvány hagyományőrzői is, akik egy látványos XI. századbeli harc eseményeit mutatták be. Varga Zoltán technikai igazgató elmondta, hogy az együvé tartozás érzése hozta el őket a délvidéki hagyományőrző testvéreikhez. „A Magyar Turán Alapítvány által szervezett Turán Szövetség a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző szervezete. A dicső múltat, a magyar történelmet szeretnénk az emberekkel megismertetni.”

A aracsi Pusztatemplom az összetartozásról, a közös múltunk megőrzéséről szól - mondják a szervezők. „Az Aracs 95-Polgárok Egyesülete évről évre különféle rendezvényeket, ifjúsági táborokat és szentmiséket szervezett a Pusztatemplomban. A szervezetünk alapszabályzatában foglalt célunk ugyanis, hogy megőrizzük a templom szakrális jellegét” - magyarázta Link Lajos, a törökbecsei egyesület elnöke.

A romfalaknál Utcai Róbert csantavéri plébános celebrált szentmisét az aracsi piknik résztvevőinek.

Aracs
pusztatemplom
pinik

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.