Ugrás a tartalomra

Kevesebb műanyag zacskót vásárolunk

2019.06.25
16:47
Forrás
VajdaságMa
Szerbiában már tavaly 3 ezer tonnával kevesebb műanyag zacskó került forgalomba, mint egy évvel korábban - áll a környezetvédelmi ügynökség jelentésében.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter a Tanjugnak elmondta: noha az adatok néha eltérőek, az eredmények mégis bátorítóak, mert minden adat arról tanúskodik, hogy Szerbia területén drasztikusan csökkent a műanyag zacskók használata.

„Függetlenül attól, hogy mennyi nyersanyagot szállítottunk be, mennyi műanyag zacskót termeltünk és szállítottunk az üzletekbe, a kulcsfontosságú adat az, hogy mennyi egyszer használatos műanyag zacskót adtunk el a fogyasztóknak. Ez az adat pedig a kereskedelmi láncok nyilvántartásából származik, amely szerint 70 százalékkal csökkent az értékesít, amióta megfizettetjük a műanyag zacskókat‟, magyarázta Trivan.

A miniszter úgy értékelte, hogy elérték a kitűzött célt, és azt szeretné, ha a műanyag zacskók eladásából származó összeget az üzletláncok a környezetvédelemre fordítanák.

Trivan megköszönte a polgároknak, hogy megértették: nem kell minden alkalommal műanyag zacskót vásárolni, és hogy a vászon szatyrok nagyon jó megoldást jelentenek, amelyekkel spórolnak is, és a környezetet is védik.

„Az állam és a minisztérium hatásköre szerint teljesen be is szüntethetné a műanyag zacskók gyártását, de mi szerettük volna látni, hogy meg tudjuk-e érteni egymást a kereskedelmi láncokkal és a polgárokkal, és elmondhatom, hogy megértjük egymást‟, tette hozzá Trivan.

műanyag szatyor
Goran Trivan

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.