Ugrás a tartalomra

Hatalmas ókori palotát hozott felszínre a szárazság

2019.06.28
22:04
2023.11.02
09:05
Forrás
24.hu
Egy 3400 éves palotát azonosítottak tavaly ősszel az autonóm észak-iraki Kurdisztán térségében, Kemune régészeti lelőhelynél – írja az MTI.

A maradványok a hosszú szárazságnak köszönhetően kerültek elő egy vízgyűjtő medencében.

A Tübingeni Egyetem csapata szerint a legkevesebb 2000 négyzetméteres épület az ókori mezopotámiai birodalom, Mitannihoz tartozott. Az állam az időszámítás előtti 15-14. században virágzott Mezopotámiában és Szíria északi részén. A Mittani Birodalom a legkevésbé kutatott ősi közel-keleti civilizáció, ezért az új leletek komoly jelentőséggel bírnak.

A palota jelenlétét már 2010-ben észlelték, de csak tavaly ősszel tudták feltárni.

Olyan gyorsan ástunk, amilyen gyorsan csak tudtunk” – mondta Ivana Puljiz, a Tübingeni Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy az épület most ismét teljesen a víz alatt van.

A palota agyagtéglából épített falai nagyjából két méter magasak. A komplexum belsejében piros és kék színű ritka falfestményeket, illetve tíz ékírásos feliratot is találtak. Az írások egyike alapján feltételezhető, hogy a palota Zakhiku városának része volt.

A falfestmények valószínűleg jellemzőek voltak az ősi közel-keleti palotákra az időszámítás előtti 2. évezredben, de csak ritkán kerülnek elő épen maradt freskók, ezért a kemunei falfreskók régészeti szenzációnak számítanak – nyilatkozta Puljiz.

A komplexum egykor egy megemelt teraszon állhatott, mindössze 20 méterre a Tigris akkori keleti partjától. A lelet az egyik legjelentősebb régészeti felfedezés a térségben az elmúlt évtizedekben.

Irak
ásatás
palota

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.