Ugrás a tartalomra

A hét közepéig tombol a kánikula

2019.07.01
14:41
2019.07.01
17:53
Forrás
Pannon RTV
35-39 fokos hőség és erős UV-sugárzás nehezíti napjainkat. A magas hőmérséklet és az ultraibolya sugárzás a krónikus betegségekben szenvedőket és érzékenyeket fokozottan veszélyezteti.

A hőguta, a napszúrás, a kiszáradás elkerülése érdekében ajánlatos kerülni a szabadtéri tevékenységeket. A napvédelem és a fokozott folyadékbevitel pedig elengedhetetlen. A hőmérséklet mérséklődésére a hét közepétől számíthatunk.

Aki csak teheti már a délelőtti órákban vízparton keres felfrissülést a Topolyai-tó partján. A kánikula, a hőség elől a vízbe, illetve a fák árnyékába menekülnek az emberek.

Tizenegy órára már 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A rendkívüli meleg megviseli a szervezetet - mondja Bálint Ilona, aki Szabadkáról érkezett: „Odahaza 9 óráig szellőztetünk, azután becsukjuk az ajtót-ablakot, a klíma pedig működik. Ami az étkezést illeti, könnyű ételeket eszünk, főleg gyümölcsöt, és sok vizet iszunk. Most először jöttünk ki ide a tóra, itt kellemesebb, mint bent a lakásban.”

A tűző napsütésben már 20 perc alatt is leéghetünk. A gyerekekre ilyenkor fokozottan kell figyelni. Elengedhetetlen a fejfedő, a megfelelő folyadékbevitel és a magas faktorszámú napozókrém.

Kókai Erika, Topolya: „Most jöttünk a tópartra. Használjuk ezt az 50 faktoros naptejet a fiúknak és picit magamra is kenek. Megyünk a hűs tóba egyet lubickolni, utána pedig fagylaltozni fogunk.”

A megterhelő fizikai aktivitást is kerülni kell - javasolja Dr. Tóth Harsányi István, belgyógyász-kardiológus, sportorvos, aki szintén a tóparton próbál felfrissülni: „Ilyenkor kerülni kell a nagy kardiális, szív- és érrendszeri megterhelő aktivitást, a futást és egyebet. Az úszás az ideális, a lazítás-nyújtás is megengedett, és amennyiben nem itt keressük a menekülést a hőség elől a fák alatt és a vízben, akkor otthon kell egy hűvös helyet találni.”

Kánikula idején mindenki veszélyeztetett, de különösen a kisgyermekek, csecsemők, idősek, a szív- és érrendszeri, máj-, illetve cukorbetegségben szenvedők. A folyadékbevitel hiányának, hosszú ideig való napon tartózkodásnak súlyos következményei is lehetnek - figyelmeztet Dr. Móra Szabolcs általános szakorvos: „A sóveszteség mellett a szervezet folyadékot is veszít, ezért kiszáradás következhet be. Ez mellett természetesen napszúrás is jelentkezhet, ami általában fejfájással, szédüléssel, hányingerrel párosulhat, ennek a súlyosabb változata, amikor a szervezet nem tudja leadni a hőt, akkor úgynevezett hőgutáról vagy hipertermiáról beszélünk, ez sokszor kórházi ellátást is igényel. Természetesen a meleg időben kerülni kellene a napon való tartózkodást, különösen 11-től 15 óráig, ekkor a legerősebb az UV-B sugárzás, ami egyrészt a szemet, másrészt a bőrt károsíthatja.”

A folyadékpótlás nagyon fontos, 2-2,5 liter is ajánlott naponta, valamint a többszöri étkezés kisebb mennyiségekben. Kerülni kell a túl zsíros és fűszeres ételeket és az alkoholfogyasztást - javasolja a szakorvos.

hőség
kánikula
Topolya
napszúrás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.