Ugrás a tartalomra

Csirkefarmra látogatott a szerb mezőgazdasági miniszter

2019.07.02
18:04
2019.07.02
19:54
Forrás
Pannon RTV
Egy szikicsi csirkefarmra és kezdő szőlőgazdaságba látogatott Branislav Nedimović, szerb mezőgazdasági miniszter és Vuk Radojević, mezőgazdasági titkár.

Az elmúlt 2-3 évben több mint 230 millió dinárt fordított a tartomány a farmok eszközbeszerzésének támogatására, emellett jelentős mértékben támogatják a gyümölcs és szőlőtermelést is. Folyamatban van a Kishegyes-Kúla csatorna építése, amely elkészülte után több ezer hektár mezőgazdasági földterület öntözésére lesz alkalmas - hangsúlyozták a politikusok.

A Szikics melletti csirkefarmon 35-40 ezer pecsenyecsibét tenyésztenek. Nemrégiben gyümölcsös és szőlő telepítésébe is belefogtak.

Milo Ljutica, termelő, Szikics: „A céget, amely a Grande Pollo csirkefarmot működteti, valamint a gazdaságot is egy barátommal működtetjük, közösen hoztuk létre ezt a szőlészetet és mindent körülötte. Megpróbálunk igazi egységet alkotni annak érdekében, hogy komoly munka legyen a farmon.”

A három településből álló Kishegyes Község számára kiemelkedően fontos ágazat a mezőgazdaság.

Marko Lazić, Kishegyes polgármestere (SZHP): „Mezőgazdasággal foglalkozunk, de van sok szőlészünk, gyümölcsészünk, de főként földművelők és mezőgazdasági termelők.”

Az elmúlt években soha eddig nem látott mértékű támogatást biztosított a tartomány a mezőgazdaság részére. Az intenzív termelés minden ágazatára kiterjedően segítik a gazdákat - hangsúlyozta Vuk Radojević, mezőgazdasági titkár: „Az elmúlt 2-3 évben több mint 230 millió dinárt fordítottunk a farmok eszközbeszerzésének támogatására a tartomány egész területén. Ez alkalommal megállapíthatom, hogy 2017-től először vezettünk be intézkedéseket a szőlőtermelés és borászat támogatására és úgy vélem, hogy ennek a bejegyzett gazdaságnak is lehetősége lesz kihasználni ezeket a támogatásokat arra, hogy magasabb szintre emeljék a borkészítést.”

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter kiemelte, a mezőgazdasági támogatások mellett az infrastrukturális beruházások is nagy jelentőséggel bírnak a termelők számára. Ilyen a Kúla-Kishegyes többfunkciós csatorna is, melynek kiépítése 4 millió euróba kerül: „A mezőgazdasági infrastruktúrába való befektetés lehetővé teszi a későbbiekben az öntözést, a földekbe való befektetés a termelőink számára azt eredményezik, hogy olcsóbb lesz a termelés. Az olcsóbb előállítással több marad nekik, ez nagyon egyszerű, de általában mindent támogatásnak gondolunk. De ezek a nagy infrastrukturális befektetések, mint ami itt is folyik Kishegyesen, lényegében ezek a legjelenősebb dolgok és amit az elmúlt 30 évben nem végeztek el, mindaz most kezd rendeződni.”

A Kúla-Kishegyes csatorna elkészülte után több ezer hektár mezőgazdasági földterület öntözésére lesz alkalmas.

Branislav Nedimović
Szikics
csirkefarm
Vuk Radojević

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.