Ugrás a tartalomra

Kerékpárosok álma a határon innen és túl...

2019.07.05
16:03
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Két és fél millió eurós IPA határon átnyúló befektetésnek köszönhetően Szabadkán csaknem 8 kilométer, Tompán 3, míg Ásotthalmon 7 kilométer új kerékpárút épül ki.

Az OPTI-BIKE projekt célja egy korszerű, kerékpárosbarát régió fejlesztése, amely segítségével biztonságosan észszerűsíthető a határövezeti forgalom. A gazdasági szempontok mellett egy regionális kerékpárút a három település között turisztikai lehetőségeket is rejt.

A 2017-ben indult projekt általánosan elfogadott célja a határ menti régiók közlekedésének környezetbarát fejlesztése. A kerékpáros közlekedés elősegíti az életminőség javulását, sőt még egészséges is. Ha többen döntenek amellett, hogy autó helyett kétkerekűre pattannak, kisebb lehet a torlódás a határátkelőhelyeken, a levegő pedig tisztább marad. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Ez a projektum, a sok más projektum mellett hozzájárul ahhoz, hogy Szabadka és Palics visszanyerhesse a régi fényét. Valamikor Palics kiemelt idegenforgalmi célpont volt. Azon ügyködünk, hogy ez így legyen a közeljövőben is. Az Opti-bike projektum, a Szabadka-Szeged-Baja vasútvonal, a Hódmezővásárhelyről induló, Makót és Szabadkát is érintő, Temesvárig haladó villamosvonal - mindezek olyan projektumok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a szabadkaiak és a környékbeliek azt a méltó helyet töltsék be a régióban, amely megilleti őket.”

A projektnek köszönhetően biztonságos keretek között észszerűsíthető a határ menti forgalom. A közlekedésbiztonság mellett a kerékpárral közlekedő turisták számának gyarapodásához is hozzájárulhat egy Szabadkát, Tompát és Ásotthalmot összekötő kerékpárút. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A helyi infrastruktúrába való befektetés mindig visszatérül. A kerékpárút építése nem csak a kerékpárútról szól, hanem a környezetvédelemről is, de gazdasági jelentősége is van. A befektetett összeg az elkövetkező években többszörösen visszaigazolja önmagát, így fontos, hogy bővüljön.”

Szabadka Város az OPTI-BIKE projekt fő lebonyolítója, míg Ásotthalom és Tompa a partnertelepülések szerepét töltik be. A beruházás összértéke két és fél millió euró, ebből 85 százalékot, azaz 2,1 milliót uniós forrásokból biztosítanak, a fennmaradó összeget a partnertelepülések teremtik elő. Szabadka Város költségvetése 810 ezer euró, ebből 7,9 kilométer kerékpárút épül majd ki - nyilatkozta Újhelyi Ákos projektmenedzser, Szabadka Város gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa (VMSZ): „Jövő héten aláírjuk a szerződést a kivitelezővel és szeptember végéig be fogjuk fejezni a munkálatokat. A projekt keretein belül még 22 kilométernyi kerékpárút technikai dokumentációját is el fogjunk készíteni. Nagyon fontos, hogy a várost összekössük a környező településekkel.”

A konferencia megnyitóján Bogdan Laban, Szabadka polgármestere mondott köszöntőt, de bemutatkozott Ásotthalom képviseletében Dobó Veronika projektmenedzser és Véh László, Tompa polgármestere is. Tompa város szempontjából két szempontból is jelentős a projekt - mondta a magyarországi polgármester. „Egyrészt összekötjük a szabadkai, vajdasági barátainkkal a településünket, másrészt viszont hivatásforgalmi szempontból is jelentős, hiszen a határ térségében, a bevárásló diszkontokban, az egészségügyi központban több százan dolgoznak és az ilyen jó időben előszeretettel használják a kerékpárt.”

A projekt a tervek szerint 2019. szeptember 30-án zárul. Szabadkán 7,9 kilométer kerékpárút épül, Tompán 3,2 kilométer, Ásotthalmon pedig 6,9 kilométer.

OPTI-BIKE
Tompa
Ásotthalom
Szabadka

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.