Ugrás a tartalomra

„A Nyugat-Balkán csatlakozása az Európai Unió stratégiai érdeke”

2019.07.05
19:23
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Lengyelországban tartották a térség európai uniós integrációjával foglalkozó csúcstalálkozót.

A Nyugat-Balkán csatlakozása az Európai Unió stratégiai érdeke, meg kell oldani azokat a politikai nehézségeket, amelyekbe az integrációs folyamat ütközik - jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Poznanban. Az EU mindent meg akar tenni azért, hogy a nyugat-balkáni országoknak egyszerűbb legyen az útjuk az uniós tagsághoz - mondta Merkel.

A kancellár beismerte, hogy a nyugat-balkáni országok esetében a bővítési folyamat politikai nehézségekbe ütközik. A bővítéssel nem lehet várni, amíg az EU hatékonyabbá teszi irányítási mechanizmusait - reagált Merkel azon újságírói kérdésre, amely Emmanuel Macron francia elnök egyik minapi kijelentésére utalt. A francia államfő azt mondta: a bővítésre csak az EU reformja után kerülhet sor.

A poznani csúcstalálkozót a 2014-ben német kezdeményezésre felállított formátum, az úgynevezett berlini folyamat keretében szervezték. Lengyelország idén a berlini folyamat soros elnöke.

Nyugat-Balkán
Európai Unió
csúcstalálkozó
Angela Merkel

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.