Ugrás a tartalomra

Öt új világörökségi helyszínt vettek fel az UNESCO listájára

2019.07.06
08:50
2024.03.19
08:34
Forrás
MTI
Többek között az ohridi régió természeti és kulturális örökségi helyszínének kiterjesztését is elfogadta a bizottság a Bakuban zajló ülésszakán.

Az újak között két természeti helyszín, egy vegyes: természeti és kulturális, valamint két kulturális világörökségi helyszín szerepel.

A bizottság elfogadta az ohridi régió természeti és kulturális örökségi helyszínének kiterjesztését, ezentúl nem csak a tó észak-macedóniai része lesz világörökségi helyszín, hanem az albániai rész is.

A kulturális világörökség részei lettek az ősi vaskohászat emlékei - körülbelül tizenöt álló kemence, több más kemenceszerkezet, bánya és lakóhely Burkina Fasóban. A világörökség kulturális helyszínei közé választották az iraki Babilont is.

A természeti helyszínek egyike az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park: Európa legnagyobb nemzeti parkja mintegy másfél millió hektáros különleges vulkáni terület. Világörökséggé nyilvánították az Indiai-óceán déli részén fekvő, francia fennhatóság alá tartozó Crozet-szigeteket, Kerguelen-szigeteket, Amszterdam-szigetet és Szent Pál-szigetet, valamint 60 kis antarktiszi sziget is.

A vegyes - kulturális és természeti - világörökségi helyszínek között kapott helyet a brazil Paraty és Iha Grande, a Serra da Bocaina hegyvidék és az Atlanti-óceán között húzódó táj is.

UNESCO
világörökség

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.