Ugrás a tartalomra

A közlekedési balesetek számának csökkenését hozta a megszigorított műszaki vizsga

2019.07.08
13:13
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
Az egy évvel ezelőtt megszigorított műszaki vizsga óta 27-tel kevesebben haltak meg a közlekedési szerencsétlenségek során Szerbiában.

A sebesültek száma 1394-gyel, a balesetek száma pedig 1043-mal csökkent - közölte a szerbiai belügyminisztérium. A becslések szerint az elmúlt egy évben, mióta a szigorítást alkalmazzák, a műszaki vizsgára jelentkező gépkocsik 40 százaléka nem ment át elsőre.

A halálos balesetek száma 5,6 százalékkal csökkent - közölte a szerbiai Belügyminisztérium. Állításuk szerint mindez a műszaki vizsga egy évvel ezelőtti szigorításának köszönhető. Fehér László közlekedésbiztonsági szakember viszont azt állítja, hogy ezek nem befolyásolják jelentősen a balesetek számát. „A statisztikát nézve van egy fajta tendencia a balesetek számának csökkenését és az elhalálozottak számát illetően, de ez egy általános tendencia már régóta. A folyamatos javulást azonban szerintem nem a műszaki vizsga megszigorítása hozta. Inkább azok a nagy kampányok segítettek ebben, amelyek a közlekedés kultúra javítását célozzák. A műszaki vizsgát pedig még most is túlzottnak tartom. Főleg azt a korlátozást, hogy harmincöt perc áll rendelkezésre egy személygépkocsi átnézésére” - mondta a szakember.

A szigorításokat követően sok jármű nem megy át elsőre a műszaki vizsgán. A legnagyobb probléma általában a 15 évnél idősebb autóknál jelentkezik, amelyeknek 30-40 százaléka nem felel meg a követelményeknek - mondta Pfeiffer Roland. A műszaki vizsgáztató tulajdonos szerint az egy év alatt a legtöbb gond a vonóhorog tesztelésével volt. „Jellemző volt még a korrózió, a rozsdásodás, és a hátsó fékek kopása. A második év elején azonban egyre kevesebb gonddal találkozunk” - tett hozzá a vizsgáztató.

2021-re azonban már azt is ellenőrzik, hogy a járműveknek mekkora a szén-monoxid kibocsájtása. Abban az esetben, ha meghaladja a megengedett értéket, a személygépkocsi megbukik a vizsgán - közölték az illetékesek.

műszaki vizsga
baleset
közlekedés

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.