Ugrás a tartalomra

Több mint ötezren vesznek részt idén a srebrenicai békemenetben

2019.07.08
12:24
2024.03.19
08:34
Forrás
MTI
A menet hétfőn indult a bosznia-hercegovinai Tuzla melletti Nezuk faluból, és szerdán érkezik meg Srebrenicába, ahol másnap a huszonnégy évvel ezelőtti mészárlásról emlékeznek meg.

Az idén már 14. alkalommal szervezték meg a békemenetet. A világ minden tájáról érkeztek résztvevők, akik 110 kilométert tesznek meg három nap alatt, ellentétes irányban mennek végig azon az úton, amelyen a srebrenicai muszlimok 1995-ben menekültek a tömegmészárlás elől. Csütörtökön, a srebrenicai mészárlás évfordulóján megemlékezést tartanak a Srebrenicától északra fekvő Potočari faluban kialakított emlékhelyen. 33 újonnan azonosított áldozatot temetnek el, ezzel 6643-ra nő az oda temetett áldozatok száma.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több háborús bűnös perben népirtásnak minősítette, a srebrenicait a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Srebrenica
népirtás
békemenet

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.