Ugrás a tartalomra

Húzzad, édes muzsikásom…

2019.07.09
17:12
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Már 15. éve ad otthont Horgos a Húzzad, édes muzsikásom... elnevezésű népművészeti-, kézműves, néptánc- és népzenei tábornak. Most sincs hiány népművészetet kedvelő gyerekekből.

A hat napos táborban több mint százan vesznek részt.

Délelőtt már nagyban zajlottak a néptánc- és népzenei próbák a horgosi Túrú-tanyán. A szabadkai Dudás Zsófia visszajáró látogatója a tábornak. Idén magyarpalatkai táncokat tanul: „Igazság szerint idén ez a tánc, ez nekem nagyon nagyon tetszik. Elméletileg a kiscsoportban lett volna a helyem, de nagyon örülök, hogy ezt is kipróbálhattam és az elejében nagyon nehéznek érzetem, néha még mindig, de valahogy belejöttem.”

Az ifjú népzenészekkel Csonka Ferenc foglalkozik. A gyerekek a Kárpát-medence legkülönfélébb magyar népdalait tanulhatják meg a vajdasági prímástól. A temerini Merković Anna a hegedű és a tánc tudását szeretné gyarapítani a táborban. Elmondta, a fejlődés mellett a baráti társaság miatt döntött úgy, hogy részt vesz a népzenei táborban: „Az előző táborban ismertem meg pár új barátot, és ezért eldöntöttük, hogy szeretnénk még egyszer találkozni, és mondták, hogy van itt Horgoson ez a Húzzad, édes muzsikásom és ezért eljöttem.” 

A legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki megtalálhatja a táborban a kedvére való foglalkozást. Szécsi Zsolt szervező elmondta, szerettek volna minden korosztálynak tartalmas és érdekes táncanyagokkal készülni: „A középső korosztály az általános iskolásoknak Dél-alföldi anyagot készítettünk, itt főképpen apátfalvi, Tápé, Balástya faluknak a táncanyagát készítettük és van egy apró tánccsoport, tehát ők nagy óvodások, ők is vannak 18-an, velük Csányi Tamara és Sárkány Edina foglalkozik főként Horgos környéki gyermekjátékokkal. Kézműveskednek, rajzolnak, tehát ők nem olyan sokat táncolnak, mint mi.”

A tábort a szervezők kézműveskedéssel, játékokkal, ügyességi vetélkedőkkel és különböző meghívott vendégekkel teszik színesebbé.

Horgos
népművészeti tábor

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.