Ugrás a tartalomra

Laban: Gyümölcsöző az együttműködés Mórahalom és Szabadka között

2019.07.10
20:15
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Szabadka polgármestere is részt vett a magyar határ menti fürdőváros szerb kulturális központjának hétfői megnyitóján.

A közeljövőben megvalósuló fejlesztésekről, a palicsi magyar művelődési központ építéséről, az akvaparkról és a két várost érintő további közös tervekről is szólt Bogdan Laban abban az interjúban, amit Mészáros György készített vele a Kolo átadását követően.

Jó napot kívánok, köszöntöm a Pannon Televízió műsorában. Első kérdésem talán az lenne, hogy érzi most magát Mórahalmon?
„- Nagyon jól. Az biztos, hogy ez a mostani egy nagyon szép esemény, egy kiváló alkalom, és öröm számunkra, hogy vendégként, és nem csak vendégként, hanem házigazdaként is itt lehetünk, mert a terveink szerint az év végéig egy ugyanilyen épület készül majd el Palicson. Tehát mi partnervárosok vagyunk, Mórahalom és Szabadka. Együtt dolgoztunk, dolgozunk mindkét épület kiépítésén, a mórahalmi szerb kultúrközpont és a palicsi magyar művelődési központ felépítésén.”

Mórahalom már évtizedek óta fürdőváros, most van szerb kultúrközpontja is, jövőre pedig várhatóan Palics is kap egy magyar művelődési központot és fürdőt is.
„- Nagyban dolgozunk az aquapark és a wellness-központ kiépítésén is, ez lesz a mi palicsi fürdőnk, amelynek befejezése a jövő év közepéig várható. Idén elkészül az első fázis, nagyjából 10 nap múlva elkezdjük a második fázist, amely sokkal összetettebb, sokkal nagyobb. Biztos vagyok benne, hogy a polgáraink, a szabadkaiak, valamint a várhatóan nagyszámú vendég is, jövőre már birtokába veheti a palicsi fürdőt.”

Alkérdésként tenném fel, hogy sokan fürödnének magában a Palicsi-tóban is, ezért van-e valami esély, kilátás arra, hogy ez lehetővé váljon a közeljövőben?
„- Dolgozunk ezen is, az európai uniós partnereinkkel, vagyis a KfW-vel. Ez az a projekt, ami a német kormány támogatásával valósul meg. Velük együtt dolgozunk a víz megtisztításán. Biztos vagyok benne, hogy ez belátható időn belül el is lesz végezve. Tudja, hogy van ez. Évtizedeken át ez a víz szennyezve volt, el kell múlnia egy bizonyos időnek, és egyes dolgokat meg kell csinálnunk. Biztos vagyok benne, hogy a szabadkaiak belátható időn belül, most pontosat nem tudok mondani, de fürdésre is használhatják majd a tó vizét, úgy mint 20-30 évvel ezelőtt.”

A mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ felépítése és a Palicson épülő magyar művelődési központ EU-s pénzekből valósult meg. Vannak tervek arra vonatkozóan, hogy más közös projekteket is megpályáznak? Itt szerb-magyar közös projektekre gondolok.
„- Intenzíven dolgozunk ezen a magyarországi partnereinkkel, és igen, közös projekteken dolgozunk. Mindenütt jelen vagyunk, ahol csak pályázhatunk, és persze a továbbiakban is várhatók az ilyen közös projektek. De nemcsak ilyenek, hanem környezetvédelmi, energiahatékonysági és más projektek is lesznek.”

Vagy például a kerékpárút kiépítése?
„- Persze, a kerékpárút kiépítése egy már folyamatban lévő projekt, amely hamarosan el is készül. Nagyon elégedettek vagyunk ezzel, mert önök is tudják, hogy a kerékpározás egyre népszerűbb egész Európában, ugyanúgy nálunk, szabadkaiaknál is, mi is kedveljük a biciklizést, így mindenképpen összekötjük a két országot kerékpárutakkal is.”

Polgármester úr, köszönöm a beszélgetést.

Bogdan Laban
polgármester
Mórahalom
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.