Ugrás a tartalomra

Szerbiába látogat a francia elnök

2019.07.11
09:30
2024.03.19
08:34
Forrás
Blic, Novosti, Politika, 021.rs
Emmanuel Macron öt kérdésről egyeztetne a szerbiai vezetéssel. Többek között a koszovói helyzet megoldásáról is tárgyalnak a jövő hét elején Belgrádban.

Nem kizárt, hogy Franciaország a jövőben intenzívebben bekapcsolódik a koszovói probléma rendezésébe - ezt írja a Večernje novosti Emmanuel Macron szerbiai látogatása előtt. A francia elnök július 15-én és 16-án tartózkodik majd Belgrádban.

A Blic úgy tudja, Macron öt kérdésről egyeztetne: hogyan csatlakozhat Szerbia 2028 előtt az Európai Unióhoz, hogyan lehetne Pristinánál elérni, hogy visszavonja a vámokat, hogyan előmozdítani az együttműködést a gazdaság, a védelem és a kultúra terén. A bejelentések szerint húsz különböző államközi megállapodást kötnek majd Franciaországgal Belgrádban.

A francia elnök érkezéséről Zoran Milivojević volt diplomata beszélt a Szerb Közmédia reggeli műsorában: „Nem számíthatunk arra, hogy a bővítési politika előtérbe kerüljön. De támogatni fogja a reformokat és Szerbia európai uniós útját. Mindent, amit Szerbia ezen az úton tesz. Tény az, hogy kizárólag Szerbiába látogat, ez azt is jelenti, hogy Franciaország különös érdeklődést mutat a történelmi és hagyományos szerbiai kapcsolatok újjáépítésére.”

Franciaország
Emmanuel Macron

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.