Ugrás a tartalomra

Tombol a dinnyeszezon

2019.07.11
13:48
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
A nyári hőségben szinte mindenki élvezettel fogyasztja a lédús gyümölcsöt. Szabadkán a piacokon kívül közel 40 helyszínen értékesíthetik a dinnyét és egyéb szezonális termékeiket az eladók.

A szabadkai Tejpiacon a standok már roskadoznak a mézédes, lédús gyümölcstől. Nagy a kereslet a görög- és a sárgadinnye iránt is. A vásárlók több praktikát is bevetnek annak érdekében, hogy megtalálják a legédesebbet. Fiala Sándor szerint minél haragosabb zöldnek kell lennie. „Az a része, ami a földön fekszik, minél sárgább legyen, mert az azt jelenti, hogy sokáig kint volt a földön és nagyobb valószínűséggel érett. Ha fehér, az azt jelenti, hogy nem érett még, mert keveset volt kint.”

A vásárlók több fajta görögdinnye közül is választhatnak, a kilónkénti ára 40 és 60 dinár között mozog. A piacokon már évek óta a külföldi mellett a hazai termés is megtalálható. Vera Hampelić, eladó: „A dinnye ára most már kedvező, ötven dinár kilogrammonként. Sajkásgyörgyéről a görögdinnye és a sárgadinnye a legismertebb. Mindenki azt mondja, hogy nagyon finomak.”

A piacokon kívül a város területén, az utak mentén is megvásárolható a frissítő gyümölcs. Az árusok elmondása szerint naponta átlagosan 30-40 darabot visznek el a vásárlók.

Csikós Ilona, eladó:
„- A zöld dinnye Görögországból jön, a fekete dinnye azonban már innen való, hazai dinnye.
- Hogyan állapítható meg, hogy egy dinnye érett?
- A legjobban a szárán lehet látni, amikor szép zöld. A dinnye azon fele, ami a földön volt, sárga egy kicsit, akkor az biztos, hogy finom is.”

A szakavatottak elárulták stábunknak, hogy a dinnye szedésekor a szár vágásánál lé folyik ki, majd cukros lerakódás keletkezik rajta. Ez alapján állapíthatja meg a szemfüles vásárló, hogy mennyire friss a gyümölcs.

dinnye

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.