Ugrás a tartalomra

Telefonon beszélt Putyin és Zelenszkij a délkelet-ukrajnai rendezésről

2019.07.11
20:37
Forrás
MTI
A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov elmondta, hogy a beszélgetés az ukrán fel kezdeményezésére jött létre.

A felek megvitatták a délkelet-ukrajnai rendezésre és a fogolycserére irányuló kérdéseket - tudatta a szóvivő.     Megállapodás született a közös munka folytatásáról szakértői szinten - tette hozzá.

A felek megvitatták a kapcsolatok folytatásának lehetőségét az úgynevezett normandiai - Németországot, Franciaországot, Oroszországot és Ukrajnát magában foglaló - formátumban - közölte Peszkov.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, ez a telefonbeszélgetés volt az első kapcsolatfelvétel Putyin és Zelenszkij között, eddig sem telefonon, sem személyesen nem tárgyaltak, és levelet sem váltottak egymással.

A nap folyamán korábban az orosz államfő kijelentette, hogy Moszkva bármilyen formátumban kész tárgyalni Ukrajnával, de ehhez szükséges a találkozó előkészítése, valamint a kijevi kormány megalakulása.

"Mi sohasem zárkóztunk el a javasolt formátumok egyikétől sem, így a normandiai formátum kiterjesztésétől sem" - jelentette ki Putyin.

Zelenszkij július 8-án Facebook-oldalán azzal a javaslattal fordult az orosz elnökhöz, hogy találkozzanak Minszkben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország közvetítésével. Mint fogalmazott: "meg kell vitatni, hogy kié a Krím, és ki nincs ott a Donyec-medencében".

Az ukrán államfő megfogalmazása szerint a "beszélgetéshez társaság gyanánt" javasolja Donald Trump amerikai elnök, Theresa May brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő meghívását.

Ukrajna
Oroszország
Vlagyimir Putyin
Volodimir Zelenszkij

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.