Ugrás a tartalomra

Alacsonyabb búzahozam várható

2019.07.12
11:44
2019.07.13
11:07
Forrás
Pannon RTV
Az ok: a csapadékmentes ősz és tél.

A száraz ősz és tavasz hatását most érzik igazán a magyarkanizsai mezőgazdasági termelők. Javában zajlik az aratás, egyes helyeken már a végéhez közeledik. Idén azonban jóval kevesebb hozamra számíthatnak a gazdák az előző évekhez képest.

A búza vetése fontos a vetésforgó szempontjából, ugyanis tisztítja és pihenteti a földet - mondják a termelők. Közkedvelt gabonáról van szó Magyarkanizsa környékén, sokan vetnek belőle. Az idei évben azonban a kedvezőtlen időjárási feltételek megnehezítették a gazdák munkáját, és a hozam sem lesz kielégítő. Vajda Attila, mezőgazdasági termelő, Adorján: „Az őszi vetés sajnos porba történt. A következménye ennek az lett, hogy későn tudott a búza kikelni. Most már be is bizonyosodott a hozamokon, a termés mennyiségén látszik meg, hogy mekkora veszteség érte a gazdákat az őszi csapadékhiány miatt.”

Az adorjáni Borsos Csaba már évek óta foglalkozik a kenyérgabona felvásárlásával. Az idei évben a sima kenyérgabona kilójáért 18 dinárt fizetnek ki a termelőknek, a tavalyi évben a kilónkénti ár 16,30 dinár volt. A felvásárlási ár ugyan növekedett, azonban a hozamok nagyon gyengék az előző évekhez képest. „A tárolókapacitásunk összesen 23 ezer tonna. Az idén, ha a 10 ezer tonnát el tudjuk érni, akkor jó lesz. A hozamok szinte megfeleződtek a tavalyi évhez képest.”

A mezőgazdasági termelők számára a legnagyobb gond a csapadékmentes ősz és tél volt. Már az őszi vetési munkálatokat is késve tudták csak megkezdeni a szárazság miatt. Huzsvár Ervin, gazdasággal és mezőgazdasággal megbízott tag, Magyarkanizsa KT: „Amilyen időjárás volt ősszel, illetve télen, tehát a szárazság nagyon rányomta a hozamokra a hatását. Nagyon kevés gazda tud nagyobb hozamokkal dicsekedni. Községünkben 4-4,5 tonna a hektáronkénti átlaghozam.”

Magyarkanizsa községben kevés mezőgazdasági termelőnél lesz hat tonna fölött a hektáronkénti hozam. Ezek a gazdák kétszer, háromszor is meglocsolták a kenyérgabonát. Azonban az, aki ezt nem tette meg, mindenképpen veszteségre számíthat - mondják a szakemberek.

búza
hozam
Magyarkanizsa
kenyérgabona

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.