Ugrás a tartalomra

Dodik: A bosnyákok mítoszt gyártottak a srebrenicai eseményekből

2019.07.12
16:19
2024.03.19
08:47
Forrás
MTI
Mítosznak nevezte a srebrenicai mészárlást Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb tagja a Glas Srpske című Banja Luka-i lapnak nyilatkozva.

A bosnyákok mítoszt gyártottak a srebrenicai eseményekből, és azt állítják, hogy ott népirtás történt ellenük, erre épül a nemzeti identitásuk - hangsúlyozta Milorad Dodik. Ahogyan a szerbeknek van koszovói mítoszuk, ők srebrenicait csinálnak, mert nincs komoly nép mítosz nélkül - fogalmazott Dodik. A boszniai soros elnök egy nappal a srebrenicai népirtás 24. évfordulója után nyilatkozott a boszniai szerb lapnak.

Srebrenica egyébként a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletben népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de nem lehet népirtásnak minősíteni.

Milorad Dodik
Srebrenica
népirtás
bosnyák

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.