Ugrás a tartalomra

Tombol a parlagfű szezon

2019.07.17
13:29
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
A gyomnövény pollenje világszerte sok ember életét nehezíti meg. Aki nem irtja ki, pénzbírságra is számíthat.

A parlagfű az elhagyatott útszéleken, mezőkön, legelőkön fordul elő leggyakrabban, de akár otthon, a ház körül is bőven találhatunk belőle. Az allergiásoknak olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint az orrfolyás, a szemviszketés vagy a tüsszögés. Pozsgai Zsófia az eddigiekben még csak a tüneti kezelésével próbálkozott, ám értesült a további kezelési lehetőségekról is. „Léteznek szájon át történő kezelési módok, antihisztaminok, vagy lokális szteroidok. Ezek alkalmazása enyhíti a tüneteket.”

Horváth Zsolt arról mesélt, hogy eddig csak egyszer érezte a parlagfű által kiváltott allergiás reakciót, de akkor nagy dózisnak lett kitéve - ugyanis ő maga is irtotta a gyomnövényt. „A társasággal fogtunk össze, együtt irtottuk a gyomnövényt. Ekkor személyesen is megtapasztaltam a kellemetlen tüneteket” - mondja a zentai férfi, aki az esetet követően az orrdugulás és a tüsszögés mellett enyhe fulladásos tüneteket is érzett.

Napjainkban 400 millió ember allergiás a parlagfűre, szinte népbetegségnek számít. Fontos, hogy amennyiben találkozunk a tünetekkel, szakemberhez forduljunk segítségért. „Legtöbb esetben szénanáthát okoz, annak az összes kellemetlen tünetével együtt - tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés. Gyakran reagál azonban a kötőhártya is és sokszor megsínylik a felső légutak is” - sorolja a lehetséges következményeket dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház gyermekorvosa.

A parlagfű pollenjei augusztus közepétől egészen az első fagyokig jelenhetnek meg, kisebb-nagyobb koncentrációban.

parlagfű
szezon
Zenta
allergia

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.