Ugrás a tartalomra

Drágább a jármű bejegyzése olvashatatlan motor- vagy alvázszámmal

2019.07.18
12:22
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Mostantól pedig be sem hozható az országba olyan használt gépkocsi, amelyen nem látszanak, elhalványultak vagy berozsdásodtak a számok. Mindez akkor is érvényes, ha csak egyetlen szám olvashatatlan.

Ha a motor vagy az alvázszámnak csak egyetlen számjegye is olvashatatlan, akkor az autót eredetiségvizsgálatnak vagy szakértői vizsgálatnak kell alávetni. Az előbbi 5 ezer, az utóbbi pedig mintegy 25 ezer dináros plusz kiadást jelent a járműtulajdonosok számára.

Miután elvégzik ezeket a vizsgálatokat, akkor ütik be a megállapított motor- és alvázszámot, amely a járműtulajdonos részére további költségekkel jár. A csütörtökön életbe lépett szabályzattal kapcsolatban a Szabadkán és a városhoz tartozó településeken működő műszaki vizsgáztatók számára pénteken délelőtt tartanak előadással egybekötött képzést a szabadkai rendőrségen.

A palicsi Huszár Jolán a bejegyzést megelőző műszaki vizsgára hozta autóját. Azt mondta, ő igenis hasznosnak tartja az új szabályzatot: „Természetesen szükség van rá, mert ha nem újonnan vesszük az autót, akkor jó, ha tudjuk, hogy biztonságban érezzük magunkat, hogy tudjuk, hogy eredeti. Eredetiek a könyvek, a motor, hogy nincs átütve a motor száma, tehát erre szükség van, nagyon nagy szükség van, mert nagyon sok olyan dolog történik, ami nem legális.”

A műszaki vizsga során eddig is rendszeresen ellenőrizték a járművek motor- és alvázszámát. Amennyiben nem látszódtak rendesen, a rendőrségre küldték a gépkocsi tulajdonosát, hogy kérjen új számot, amit azután beütöttek a megfelelő helyre - magyarázta stábunknak Pfeiffer Roland. A műszaki vizsgáztató hozzátette, a most életbe lépett szabályzatban az eredetiségvizsgálat jelent újdonságot azon járműtulajdonosok esetében, akiknél nem látszanak a számok: „Mikor a tulajdonosok elhozzák a személyautókat a műszaki vizsgára, megállapítjuk, hogy ezek a számok valójában látszódnak-e. Ha picit korrózió érte a motorszámot, ha nem látszik már egy-két szám, akkor sajnos nem megy át a műszaki vizsgán. Ebben az esetben kapnak egy beutalót a rendőrségre, és ott fogják újra megvizsgálni az autót, tehát a számoknak az eredetiségét, és azután kapják meg az új számokat. De ez csak azokra a járművekre vonatkozik, amelyek már be vannak Szerbiában jegyezve.”

Külföldről viszont a szabályzat életbe lépésével csak olyan autó hozható be, amelyen érvényes, eredetileg beütött, olvasható motor- és alvázszám van. Ellenkező esetben a járművet nem lehet bejegyeztetni Szerbiában. Eddig ugyanis gyakran előfordult, hogy a külföldön vásárolt autó karosszériájába például a meghibásodott motor helyére egy másikat szereltek be, a motorszámot pedig átütötték. Erre mostantól nem lesz lehetőség - tette hozzá a szakember.

jármű
bejegyzés
motorszám
alvázszám
műszaki vizsga

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.