Ugrás a tartalomra

Újvidéken nőtt a lakosság száma, emelkedik az ingatlanok ára

2019.07.20
07:00
2019.07.21
17:06
Forrás
Pannon RTV
Több mint 11 és fél ezren költöztek tavaly a dél-bácskai körzetbe, de ugyanakkor több mint tízezren el is hagyták ezt a térséget.

Az új lakosok jelentős többsége Újvidékre költözött, ahol ugyan nőtt a népesség száma, de az ingatlanok ára is jócskán megemelkedett.

A zentagunarasi születésű Török Erna az egyetemi évei alatt döntött úgy, hogy véglegesen Újvidékre költözik. A fiatal újságíró szerint a város rengeteg mulaszthatatlan lehetőséget nyújt az ide költözők számára: „Újvidéken az a pozitív, hogy a városnak van folyója, itt a Duna. A strand például ideális kikapcsolódási lehetőség. Emellett a központ mindig izgalmas, történnek események, rengeteg a rendezvény, fesztivál, úgyhogy a kikapcsolódásból és a programokból nincs hiány.”

Munkalehetőség van elég a városban, de ugyanakkor a költségek is magasak. Egy lakás bérlése most a számlákkal együtt, ha egy egyszobás lakást nézünk, akkor minimum 250 euróba kerül. Ez az a minimum, amiért most lehet találni lakást Újvidéken.

A 2018-as év folyamán mintegy 8500 új lakosa lett Újvidéknek. Körülbelül 4000 férfi és 4500 nő döntött úgy, hogy ebben a városban folytatja életét. Az ide költözők csoportját túlnyomórészt a 25 és 34 év közötti fiatalok alkotják.

Nem mellékes tény, hogy tavaly több mint hatezren el is hagyták, azaz elköltöztek a városból, így valójában csak kicsivel több, mint kétezerrel nőtt a lakosság száma Újvidéken. Ennek ellenére az ingatlanok ára mégis hatalmasat ugrott az elmúlt egy évben.

Dejan Čagorović, ingatlanügynök, tulajdonos, Magnat Nekretnine, Újvidék: „Nyilvánvaló, hogy nagy számban jönnek az emberek, a legtöbben szerbiaiak. Tehát a vajdasági falvakból érkeznek többnyire. Az emberek úgy szeretnék megoldani a gyerekeik problémáit, hogy lakást bérelnek nekik az egyetemi évek ideje alatt, vagy vásárolnak nekik egyet, hogy így is csökkentsék a 4, 5, 6 évig tartó egyetemi évek költségeit. Az árak jelentősen megugrottak, kb. 200 eurót nőtt a négyzetméterek értéke. Amiért eddig 800 eurót kellett fizetni, most ezer euróba kerül, de vannak olyan extrém helyzetek is, amikor 2000 eurót kell kifizetni négyzetméterenként a lakásért, például itt a városközpontban, a Vojvodina Sport- és Üzletközpont környékén.”

Az ingatlanügynök szerint nem valószínű, hogy csökken az ingatlanok ára Újvidéken a közeljövőben, legfeljebb stagnálni fognak. A város, mint mondja, folyamatosan bővül. Jelenleg épp a Telep városrész az egyik legvonzóbb helyszín a befektetők számára, ott tapasztalható leginkább a városiasodás, illetve az új tömbházak tömeges kiépítése.
 

Újvidék
ingatlan
lakásbérlet
lakosság
munkalehetőség
lakásár

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.