Ugrás a tartalomra

Hatalmas a torlódás a Királyhalom-Ásotthalom határátjárón

2019.07.21
14:21
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
A Röszke-Horgos autópálya-átkelőn a szerb oldalon csak a minimális útlevél- és vámvizsgálatot végzik el, hogy felgyorsítsák az országba való beléptetést. Délután a kilépő oldalon is torlódás lett.

Legalább 3 órát várakoztak azok, aki a királyhalmi határátkelőn akartak átmenni vasárnap délelőtt Magyarországra. A végeláthatatlan sorban legtöbb volt a szerb rendszámú autó. Sokan figyelmen kívül hagyva, hogy most van az idegenforgalmi csúcsidény és rengeteg a vendégmunkás a határon, kisgyerekkel, családostól keltek útra a mórhalmi vásárba vagy a fürdőbe.

A palicsi Baka Ferenc is fürödni indult el családjával:
„- Mórahalomra, hát egy fél órája.
- Mire számítotok, mikor érhettek át?
- Remélem, hogy még egy óra, másfél.
- Hallottátok, hogy hétfőtől hosszabbítva dolgozik ez a határátkelő?
- Igen, hallottuk.
- Mit szóltok hozzá?
- Örülünk.” 

Gyakran hosszú ideig meg sem mozdult a sor, miközben Magyarország felől folyamatosan jöttek át a járművek. A várakozó utasok közben napoztak, cseverésztek, friss homoki gyümölcsöt vásároltak, vagy éppen társasjátékoztak.

Az újvidéki Leposava Pavlović babájával, kisgyerekekkel és várandós barátnőjével a hűvösben húzta meg magát: „Van egy 6 hónapos kisbabánk, két 4 éves gyerkőcünk, már több mint egy órája várunk és legalább még egy órát várni fogunk. Ez katasztrófa. Most itt állunk a hűvösben, de amott feljebb tűző napsütés van. Nem tudom, hogy fogjuk kibírni.”

A Magyarországra belépő oldalon csak egy kapu dolgozott, ezért haladt lassan a sor. Zökkenőmentesebb volt viszont az átkelés Ásotthalom felől Királyhalom irányába. Jónás Attila Budapestről indult el családjával nyaralni:
„- Montenegróba és Szerbiába is.
- Mióta várnak a kilépésre?
- Nagyjából 40 perce.”

A türelmetlenebbek gyalog vágtak neki a határnak.

Sokan várakoztak Ásotthalomnál is a Szerbiába való belépésre, de két sávban engedték az autósokat, így viszonylag gyorsan haladt a sor. Július 22-től, hétfőtől egyhetes időtartammal a Királyhalom-Ásotthalom határátkelő kísérleti jelleggel 7-22 óráig tart nyitva, akárcsak a Horgos2-Röszke 2. Az illetékesek azt tanácsolják, minél többen éljenek a hosszabbított nyitvatartás lehetőségével, mert annál nagyobb a valószínűsége, hogy később állandósítják ezt vagy akár a 0-24 órás nyitvatartást.

Stábunk a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőt is megcélozta, ám egy kilométerrel a határsorompók előtt dugóba ragadtunk. Buszok, kamionok, türelmetlen autósok tolongtak. A sorokban várakozók a tűzcsapoknál hűtötték magukat. A ki- és a belépőforgalom is jelentősen megnőtt ezen a hétvégén.

Vigan Saliu az észak-macedóniai Tetovóba tart haza, busszal:
„- Hány busz várakozik a magyar oldalon, és mennyit kell várni?
- Van legalább húsz autóbusz, és mindegyik legalább félórát vár.
- Akkor mennyit vártak, amíg ideértek Szerbiába?
- Négy órát a magyar határon, és itt biztos várunk 3-4 órát.”

A magyar oldalon 9 kilépőkapu dolgozott, így a másfél kilométeres kocsisor viszonylag gyorsan haladt. A szerencsésebbek akár egy óra alatt átérhettek a szerb oldalra, de volt, aki 3-4 órát is vesztegelt.

A verbászi Jovica Popović Dortmundból utazott:
„- Azt hiszem, mindegyik kilépőkapu dolgozik, így nem vártunk többet 45 percnél.
- Akkor szerencséjük volt?
- Igen, jól átjöttünk, bizony.
- De tömeg van?
- Igen, meglehetősen nagy.”

Borko Sparić, a Horgosi Határrendőrség segédparancsnoka elmondta, most már mindkét irányban torlódás van: „Jelenleg az a helyzet, hogy a horgosi átkelőn hat sávban léptetjük be a személyautókat az országba, a minimum határellenőrzést alkalmazva, hogy minél kisebb legyen a várakozás. Az autóbuszok is 60 percet várakoznak, szintén minimális ellenőrzéssel. A teherforgalomban sem a ki-, sem a belépő oldalon nincs hosszabb várakozás, míg a személyforgalomban három kilépő sáv működik és egy buszsáv, jelentősebb várakozások nélkül.”

A torlódás a következő hétvégén tetőzhet mindkét irányban - tette hozzá az illetékes.

határátjáró
torlódás
Királyhalom
Ásotthalom
Horgos
Röszke

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.