Ugrás a tartalomra

Nagy a torlódás a határátkelőhelyeken

2019.07.27
10:00
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Többórás a várakozás a röszkei autópálya-határátkelőhely Magyarországról kilépő oldalán Szerbia felé, a Magyarországra való belépéskor is hosszú a veszteglés.

A Tompa-Kelebia határátkelőn is sokat kell várniuk a személygépkocsival utazóknak, csakúgy mint Ásotthalomnál és a röszkei közúti átkelőn. Ez a két határátkelőhely hétfőig még hosszabbított nyitvatartással, este 10 óráig üzemel. Szombaton még az egyébként csendesnek számító Bajmok-Bácsalmás átkelő Magyarországról kilépő oldalán is jelentős volt a torlódás.

Az illetékesek szerint a nyári idegenforgalmi idényben a Bajmok-Bácsalmás határátkelőt hétvégente mintegy négyezer átutazó veszi igénybe. Szombaton a déli órákban a Szerbiából kilépő oldal szinte üres volt.

A bácsalmási úton viszont több kilométer hosszan várakoztak az autósok, hogy kilépjenek az unióból és belépjenek Szerbiába. A magyar oldalon két kiléptetősávban dolgoztak. Sokaknak ilyenkor nemcsak a türelme, de az üzemanyaga is elfogy.

A bajmoki Mojzes Sándor Baján dolgozik és minden hétvégén hazajár. Kilenc órától várt a határon, valamivel dél előtt kértük mikrofonhoz: „Itt is ugyanolyan sokat kell várni, mint a többinél. Lassan megy a sor.”

Stábunk is azt tapasztalta, hogy gyakran öt percig egyetlen autó sem jött át a szerb oldalra. Saša Ranković családjával Bécsben él és dolgozik, nyaralni indultak el, közben útba ejtik a Svilajnachoz közeli szülőfalujukat. Ők is sokat vártak: „Két óra hosszát. Annyira nem volt fárasztó, jó volt a társaság, beszélgettünk, és így. De hallom, a többi átkelő még rosszabb. Voltam Kelebia felé, az katasztrófa. Itt a mögöttem álló meg már négy határon próbálkozott. És a végén ide jött.”

Hétvégén a szabadkai ócskapiacra látogató magyar bevásárlóturisták zöme is ezt az átkelőt célozza meg. A magyar kilépő oldalon várakozó sor gyakran hosszú percekig meg sem mozdul.

Mivel most vagyunk az idegenforgalmi idény kellős közepén, augusztus 1-től 7-ig a Bajmok-Bácslamás határátkelőhely hosszabbított nyitvatartással üzemel majd 7-től 24 óráig, kísérleti jelleggel. A nemrég átépített átkelőhely most a legkorszerűbb határátjárók egyike, a Szerbiába történő beléptetés gyorsan halad. Ezt Tomislav Latki, a bajmoki átkelő parancsnoka is megerősítette: „Két forgalmi sávban dolgozunk, amennyiben pedig szükséges, lehetőségünk és kapacitásunk is van egy harmadik sáv megnyitására, délután ugyanis még intenzívebb forgalomra számítunk. Információink szerint a Magyarországról kilépő oldalon, a Szerbiába való belépésre legalább másfél óra a várakozás.”

A Bajmok-Bácsalmás átkelőt a szerb és a magyar, illetve az uniós állampolgárok használhatják, valamint a schengeni-egyezményt aláírt országok polgárai. Egyelőre csak személygépkocsikkal, de folyamatban vannak az államközi egyeztetések a buszforgalom esetleges beindításáról, amire nagy lenne az igény - tette hozzá az illetékes.

határátkelőhely
Bajmok
Bácsalmás
Kelebia
Tompa
Röszke

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.