Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a XIX. Népművészeti Tábor Kisoroszon

2019.08.01
14:31
2019.08.01
19:41
Forrás
Pannon RTV
Hetven általános iskolás diák vesz részt az idei, XIX. Kisoroszi Népművészeti Táborban, a helyi Szórványközpontban.

A tábor elsődleges célja, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék a régi mesterségeket. A fafaragás, nemezelés, gyöngyfűzés, agyagozás, hímzés és újrahasznosítás mellett a gyerekek számára ügyességi vetélkedőket, csapatjátékokat szerveznek. Táncolnak, magyar népdalokat énekelnek. „A kedvencem az agyagozás és a nemezelés. Minden foglalkozás nagyon jó és nagyon sok mindent megtanulunk. És itten sokkal jobb, mint hogyha otthon unatkoznánk” - mondta a tordai Restás Edina.

A gyerekek korcsoportonként vannak beosztva a foglalkozásokra. Bacsik Lőrinc Natália, táborvezető: „Esti programok is vannak: volt tegnap bábszínházunk, holnap jönnek a szajáni Ady Endre ME táncosai, énekmondói, illetve különböző csapatjátékokat is szerveztünk a gyerekek számára. Mivel az idén II. Rákóczi Ferenc Emlékév van, ezért úgy próbáltuk a játékokat megszervezni, hogy Rákócziról szóljanak.”

A tábor szervezője a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ. A szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló kisoroszi magyarság közösségi életének fontos centruma. Talpai Sándor, elnök, Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, Kisorosz: „Minden évben tartunk attól, hogy hányan lesznek a táborba, de mire a bejelentkezés utolsó napja elérkezik, addigra nagy megelégedéssel tudjuk nyugtázni, hogy újra ugyanannyi gyerek. Idén is például hetven gyerek van jelen a táborban.”

Az öt nap alatt készített munkákból vasárnap kiállítást szerveznek. A nyakláncot, hajkötőt, tolltartót, táskát, vagy székpárnát pedig a gyerekek haza is vihetik.

népművészet
Kisorosz
tábor
hagyományőrzés
gyerekek

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.