Ugrás a tartalomra

Magyar orvosok választották szét a bangladesi sziámi ikreket

2019.08.02
11:23
2024.03.19
08:50
Forrás
MTI
Sikeresen szétválasztották a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket - közölte az alapítvány pénteken.

A közleményben azt írták, a végső szétválasztó műtétet - az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozást - a dakkai központi katonai kórházban helyi idő szerint csütörtök hajnalban kezdték el a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével.

Fotó: Tanjug/Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány/Bemer Miklos

Az ikrek állapota stabil, de szövődmények lehetségesek - tudatták.

Fotó: Tanjug/Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány/Bemer Miklos

Kiemelték, amellett, hogy a két hároméves kislánynak megteremtették a jobb élet lehetőségét, a teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozat lépései külön is tudományos jelentőséggel bírnak, mert új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat. Az első fázisban 2018-ban szintén Dakkában Hudák István vezetésével endovaszkuláris módszerrel szétválasztották a közös agyi fő szállítóér-szakaszt. A második - plasztikai sebészeti - fázis, amelynek során beültették és fél évig fokozatosan tágították a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszert, Budapesten Pataki Gergely vezetésével történt meg. A műtétsorozat harmadik fázisa a végső szétválasztás volt Csókay András vezetésével - olvasható a közleményben.

sziámi ikrek
bangladesi
magyar
orvos
Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.