Ugrás a tartalomra

Hány veszélyeztetett faj él a Jegricska Természeti Parkban?

2019.08.04
14:42
2019.08.05
07:44
Forrás
Pannon RTV
A kérdésre azonnal válaszolni tudnak azok a kis környezetvédők, akik immár tizedik alkalommal népesítették be a Jegricska partját Temerinben.

A Falco Természetkedvelők Egyesülete minden évben megszervezi a Jegricska Ökotábort, amellyel a természeti park jelentőségére és a környezettudatos életmód fontosságára hívják fel a figyelmet.

Több mint 80 vízi és mocsári növényfaj, 20 halfajta és 8 békafaj, valamint csaknem 200 madárfaj otthona az az 1200 hektárnyi terület, amelyet 2005-ben helyeztek védelem alá. A Jegricska Természeti Park gondozója a Vajdaság Vizei Közvállalat

A Jegricska Info Központot 2010-ben alapították meg azzal a céllal, hogy népszerűsítse a természeti park jellegzetességeit. Azóta több ezer látogatója van évente. A tudományos konferenciák mellett kulturális- és sporteseményeket rendeznek, de kirándulások és gyermekprogramok helyszíne is. Ma a Jegricska Ökotábor nyitotta itt meg kapuit.

Vajdaság minden részéről érkeztek gyerekek és fiatalok a Falco Természetkedvelők Egyesületének nyári táborába. A temerini Liptai Kovács Mariann visszatérő táborlakó. „Ötödik alkalommal vagyok itt, és a társaság, a jó programok és a táborvezetők kedvessége az, ami évről-évre visszahívogat a táborba.”

A gyerekek örök kedvence a csónakázás és a horgászás, de a szervezők számos más kreatív szórakozási lehetőséget is nyújtanak: csapatjátékokat és kézműves foglalkozásokat szerveznek, lovas- és íjászbemutatót tartanak a hét folyamán. „Újdonságként lesz bonszai készítés, azaz a bonszai fák nevelését mutatja be az egyik tagunk, Varga Balázs. Lesz batikolás is, pólóknak a festése” - sorolja Varga Dénes, az egyesület tagja.

A táborlakók a hét folyamán előadásokat hallhatnak majd a természeti park őshonos növény- és állatvilágáról, kipróbálhatják a madárgyűrűzést és az újrahasznosítás lehetőségeit, de a fogazatukról is megtanulják beazonosítani az egyes állatfajokat. A szervezők célja, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését a természet iránt. „A cél, hogy rámutassunk a környezetünk jelentőségére, illetve arra, hogy a körülöttünk levő természet mennyire veszélyeztetett, mennyire károsodott és milyen fajta károsító tényezők pusztítják” - mondta Balogh István, a Falco Természetkedvelők Egyesületének elnöke.

A Jegricska Ökotáborban csütörtökön tartanak nyílt napot, amikor a szülők is betekintést nyerhetnek a kis környezetvédők munkájába. Az utolsó estén szabad ég alatt, tábortűznél alszanak a táborlakók, majd jövő vasárnap elbontják a sátrakat.

Jegricska
Jegricska Természeti Park
tábor
ökotábor
környezetvédelem

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.