Ugrás a tartalomra

Holnap kezdődnek az egyeztetések a minimálbérről Szerbiában

2019.08.05
15:34
2020.05.23
19:25
Forrás
B92
Először Siniša Mali pénzügyminiszter és Zoran Đorđević, a foglalkoztatási tárca vezetője tárgyal a kérdésről, még mielőtt tárgyalóasztalhoz ülnek a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel.

A minimális órabér nagyságát - adó és más illetékek nélkül - legkésőbb szeptember 15-ig határozzák meg a jövő évre vonatkozóan. Jelenleg mintegy 27 ezer dinár a minimálbér, ennyiből 350 ezren élnek az országban. Korábban Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke arról beszélt, hogy a minimális fizetésnek 29-30 ezer dinárnak kellene lennie. A kormány igyekszik a munkáltatókkal úgy kiegyezni, hogy senkinek se kelljen 30 ezer dinár alatti fizetésből megélnie.

A jelenlegi minimálbér körülbelül 230 euró Szerbiában. Csak Horvátországban és Szlovéniában magasabb a mértéke, előbbi országban 405 eurót, utóbbiban 667 eurót tesz ki. A térség többi országában mindenhol alacsonyabb a minimálbér a szerbiainál: Montenegróban 193, Észak-Macedóniában 195, Bosznia-Hercegovinában 208, Albániában 211 euró, Bulgáriában 222 euró.

minimálbér
minimálbér emelése
tárgyalás
szakszervezetek
munkaadók
munkáltató
Siniša Mali
Zoran Đorđević

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.