Ugrás a tartalomra

Lépcsőre ülni tilos!

2019.08.07
22:19
2024.03.19
08:50
Forrás
hirado.hu/MTI, Euronews
Sípolva elzavarják, de akár 400 euró büntetés fizetésére is kötelezhetik a rendőrök azt, aki az olasz fővárosban a híres 18. századi márványlépcsőkön meg akar pihenni.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

A városi tanács a közelmúltban fogadott el egy rendeletet, amely megtiltja a műemlékekre való leülést. A tilalom része annak az intézkedéssorozatnak, amelyet az önkormányzat az elmúlt két évben hozott a műemlékek védelmére: betiltották egyebek között a szökőkutakban való fürdést, de az ing vagy póló nélküli sétálást is büntetik. Róma ezzel a tömegturizmus hatásait akarja nyesegetni.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

A városháza már korábban kiadott egy rendeletet, amely tiltja a Spanyol lépcsőn az étel- és italfogyasztást, a szemetelést, a plakátkiragasztást, a hangoskodást és az egyéb zajkeltést a műemléken, továbbá azt, hogy a lépcsőt éjszakai szállásként vagy illemhelyként használják. A rongálók vagy szennyezők ellen büntetőeljárást helyeztek kilátásba.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt lépcsőt, amely Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal, 2016-ban újították fel 1,5 millió eurós költséggel, amelyet a Bulgari luxusékszercég finanszírozott.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

A renoválás alkalmával alaposan megtisztították a 135 fokból álló lépcsőt, kitépték a résekből kinőtt gazt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.

Róma
Olaszország
spanyol lépcső
műemlék
turista
büntetés

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.